Han var børnenes sambahelt

Tidligere institutionsleder Lars Bjerre er død. Han blev 68 år

18. december 2019, 14.00

Lars Bjerre. Foto: privat

DØDSFALD Han var i mange børneøjne en superhelt og efter en menneskealder som først pædagog og siden institutionsleder i Ikast, er han i mange voksne øjne- en rigtig superhelt, der gjorde en forskel i deres barndom.

Lars Bjerre var nemlig børnenes ven. En tydelig voksen, der altid formåede at være nærværende, men også var med på fis og ballade.

Han var dygtig til sit fag og ganske kreativ og kunne imponere både børn og voksne med en sikker streg, der kunne lave de mest finurlige tegninger og logoer - blandt andet til byens Karneval.

Lars Bjerre var en af initiativtagerne til byens store karneval, der blev udviklet i samarbejde med kollegaen Christian Schurmann, og det udviklede sig til en sand folkefest i bymidten. Når alle byens børn slangede sig igennem gaderne gik Lars Bjerre ofte forrest og tog for en stund »politikasketten« på og sørgede for, at de kom sikkert over hovedvejen.

Han var i det hele taget ikke bleg for at gå forrest og i sin tid som leder på Stadions Alles fritidshjem fik han etableret en hel speciel respekt blandt de mange etniske grupper, der var naturlige brugere af institutionen.

I »Vaskeriet« udenfor normal åbningstid mødtes folk og fæ med respekt for hinanden og uden skelen til hudfarven.

Lars Bjerre var også et udpræget friluftsmenneske, der elskede at tage rygsækken på ryggen og gå »Ud-i-en« som han sagde. Det handlede om at komme ud i naturen, hvor der var frisk luft og højt til himlen. Ture til Hvide Sande og Dollerup Bakker var ynglingsudflugterne, som han tog sammen med hustruen Irma.

De to mødte hinanden allerede i teenageårene i forbindelse med spejderaktiviteter

Lars Bjerre er født i Fredericia men tilbragte sine ungdomsår i Silkeborg, hvor han tog HF på Th. Lang. Irma, der er fra Kjellerup og Lars Bjerre flyttede sammen til Nørre Sundby, hvor de begge tog en uddannelse som pædagoger på hver sit seminarium.

Efter endt uddannelse fik de begge job på Kongevejens Fritidshjem og flyttede til Ikast.

Lars Bjerre fortsatte sit aktive virke også uden for normal arbejdstid, hvor han først var aktiv KFUM spejderarbejde i Tulstrup og siden var med i opstarten af en ny Spejdertrop i sydbyen i Ikast. Da sønnen Jakob voksede op engagerede han sig igen i spejderbevægelsen - og fik på den måde ikke bare et nært og tæt forhold til sin søn - men også de mange jævnaldrende kammerater

Lars Bjerre havde nemlig en usædvanlig evne til at være nærværende og lyttende både overfor kolleger, medarbejdere, venner - men i høj grad sin familie, som han tilbragte meget tid sammen med.

Han satte stor pris på samværet med hustruen men også sønnen, svigerdatteren og ikke mindst de tre børnebørn, hos hvem han efterlader et stort savn.

Lars Bjerre havde i kort tid været ramt af sygdom, men noget overraskende sov han stille og rolig ind i sit hjem i Ikast.