Bording Kirke runder 125 år

Siden 1897 har Bording Kirke dannet ramme om aktiviteterne i et meget aktivt sogn. Jubilæet fejres med koncert og festgudstjeneste

Udgivet:07. september 2022, 11.50

Læsetid:2 minutter

Bording Kirke fejrer 125-års jubilæum. Det markeres med jubilæumskoncert og festgudstjeneste. Foto: Bording Kirke

5 måneder siden

JUBILÆUM 12. september 1897 var en stor dag i Bording og omegn. Det var nemlig dagen, da byens nye kirke blev indviet. Tegnet med græsk inspiration af arkitekt C.A. Wiinholt og bygget på det sted, hvor der havde været kirke i godt 700 år inden. Men den lille middelalderkirke var blevet for lille til det kirkeligt aktive sogn, som netop i slutningen af 1800-tallet voksede med stor fart. Derfor rev man kirken ned og byggede den nye på samme sted, også selv om den store byvækst ikke foregik i selve Bording, men i Bodholt mod sydøst, hvor stationen var blevet bygget. Bodholt blev senere til Bording Stationsby, som blev storebror i forhold til kirkebyen, men Bording Kirke forblev det religiøse samlingspunkt for alle store og små bysamfund på egnen.

En naturlig del af livet

Sådan er det stadig. Bording Sogn er et meget aktivt sogn, og den 125 år gamle kirke danner sammen med sognehuset rammen om en lang række aktiviteter for alle aldre.

- Det er et lokalmiljø, hvor kirken indgår som en naturlig del af livet. Det mærker vi blandt andet gennem vores tætte samarbejde med skolen, og vi mærker en stor opbakning til højmesser, temaaftener, frimesser, babysalmesang, børnekor og kirkens andre tilbud, fortæller sognepræst Morten Meiner.

Mens opbakningen har været stor i alle årene, så har aktiviteterne i den 125-årige kirke ændret sig gennem årene.

- De ældre bakker fortsat meget op om højmesserne søndag formiddag og om temaaftenerne. De unge familier kommer mere til frimesserne og de andre gudstjenesteformer, så vi prøver med vores arrangementer at sørge for, at der er noget for alle alderstrin, siger Morten Meiner.

Opbakning og relevans i fremtiden

I forbindelse med et jubilæum er der god anledning til at skue både bagud og fremad, og Morten Meiner er sikker på, at Bording Kirke også har lokal opbakning og relevans i fremtiden, selv om der også er udfordringer, der skal løses.

- Vi har været ramt både af Corona og post-Corona, så deltagelsen ved arrangementerne er ikke helt tilbage på samme niveau endnu, men det arbejder vi på. Og så har Bording Kirke nok tidligere fået noget forærende gennem den meget store tilslutning, der var til Indre Mission på egnen. Den tilslutning er ikke så stor længere, så vi skal nok kæmpe lidt mere for at få folk til at deltage i kirkens liv og aktiviteter, men vi har gang i nogle fine ting og har nye spændende tilbud på tegnebrættet, siger Morten Meiner.

Jubilæet fejres 12. september med koncert med lokale musikere, og med festgudstjeneste søndag 18. september, hvor biskop Henrik Stubkjær prædiker.