Kloge hænder og et frit liv på toppen

Af Laila Kempel

19. september 2018, 08.55

Ole Sejr har netop afsluttet sin anden uddannelse som håndværker og er glad for sine valg af uddannelser og et frit arbejdsliv under åben himmel - helt på toppen. ? Foto: Laila Kempel

HÅNDVÆRKER Erhvervslivet skriger på håndværkere, og Ole Sejr har aldrig fortrudt sin vej fra folkeskole til aktiv medborger i samfundet, hvor han sprang den teoretiske ungdomsuddannelse over.

Han er håndværker, og han er stolt af det.

Allerede som 15-årig fik han tilbudt sin første læreplads på den trævirksomhed, hvor han om eftermiddagen var fejedreng.

- Derfor var det ganske naturligt for mig at gå i gang med en maskinsnedker-uddannelse. Men efter ti år var jeg klar til at prøve noget andet. Jeg faldt over en annonce, hvor Icopal søgte en tagdækkerlærling, som de var afhængig af, for at kunne opfylde kravet om lærlingetimer, i den licitation, de havde vundet i forbindelse med det store Gødstrup byggeri, fortæller Ole Sejr.

Efter godt to år som voksenlærling kan han nu kalde sig uddannet tagdækker og er begejstret. Ikke alene står der flere 12-taller på svendebrevet, der bekræfter, at han er dygtig til sit fag. Han er også vild med det.

Frihed under ansvar

- Det er et dejligt job. Du arbejder under åben himmel, hver eneste dag, og bestemmer stort set selv, hvordan du indretter din arbejdsdag. Det handler om frihed under ansvar. Bliver det regnvejr, bliver du nødt til at gå hjem, men bliver kompenseret. Vand og ild er jo ikke en god kombination, pointerer han.

Han har aldrig fortrudt, at han blev håndværker og heller ikke, at han gik i gang med uddannelse nummer to.

- Hvis man har kloge hænder, bør man måske kigge lidt efter, hvor der er jobmuligheder. Jeg har selv været ude på tekniske skoler for at fortælle om mit job, fordi der sidder en masse tømrerlærlinge, der ikke kan få læreplads. Kig jer omkring, der er så mange andre muligheder for at få en god håndværkeruddannelse, - og mange af mine kammerater, der har fået en mere teoretisk uddannelse, tjener altså ikke mere end jeg gør. Dertil kommer udlæggerpenge, kørepenge og arbejdstøj. Så nej, det er på ingen måde et dårligt valg at blive håndværker, siger Ole Sejr.

Bedre salgsarbejde

Der, hvor han tror, der skal sættes ind, for at få flere i gang, er måden, uddannelsen sælges på overfor folkeskoleeleverne. Her skal man tænke sig om. Jeg var på besøg på teknisk skole, hvor jeg blev introduceret til ansigtsmassage og uddannelsen som kosmetolog ... det er måske ikke vejen frem, siger Ole Sejr og viser stolt sin bronzemedalje frem, som bevis på, at han også klarede sin anden håndværkeruddannelse med bravour.

Det blev til flere 12-taller og en bronzemedalje for Ole Sejr, der nu også er uddannet tagdækker. ? Foto: Laila Kempel