Formandsskifte i friluftsbadet: Man kan sige, at det er et generationsskifte

Efter otte år som formand for Engesvang Friluftsbad giver Mikael Würtz opgaven videre til yngre kræfter

Udgivet:04. januar 2022, 11.50

Læsetid:3 minutter

Friluftsbadet i Engesvang får fra årsskiftet ny formand, da den nuværende formand Mikael Würtz (t.v.) træder tilbage for at bruge kræfterne på byrådsarbejde. Ny formand bliver 28-årige Jakob Østergaard. Foto: Jørn Deleuran

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

FRILUFTSBAD Fra nytår står en ny mand i spidsen for Engesvang Friluftsbad på Dybdalvej.

51-årige Mikael Würtz træder tilbage som følge af hans nye titel af byrådsmedlem for Dansk Folkeparti.

- Allerede før valget talte vi i bestyrelsen om, at jeg ikke kunne sidde her som formand, hvis jeg blev valgt ind. Det er min vurdering, at sådan vil jeg have det bedst, fordi friluftsbadet modtager kommunal støtte. Jeg vil ikke risikere at blive inhabil. På denne måde er der rene linjer, fortæller den afgående formand, mens han låser op til det vinterlukkede friluftsbad til ære for fotografen.

Fuld opbakning til posten

Ved hans side står den nye formand, 28-årige Jakob Østergaard, der som sin forgænger også bor i Engesvang.

- Jeg er tilflytter. Jeg kom til Engesvang for syv år siden fra Funder Kirkeby. Nu bor jeg her med min hustru og vores søn, som fylder tre år sidst i januar, fortæller Jakob Østergaard, der har været medlem i friluftsbadets bestyrelse i et års tid.

- Da jeg blev spurgt, om jeg gerne ville tage over som ny formand, var mit svar, at det ville jeg lige tænke over. Men jeg oplevede fuld opbakning i resten af bestyrelsen, så jeg behøvede ikke at tænke ret længe, siger Jakob Østergaard.

Krisen og redningen

Svømmebadet åbnede i 1930, men i 2010 var det slut. Faldende besøgstal og en trængt kommunal økonomi fik politikerne til at trække bundproppen.

Så 2011 var den første sommer, hvor der ikke lød plask i vandet på Dybdalsvej.

Året efter stillede Mikael Würtz sig i spidsen for en flok lokale borgere, der ville genoplive friluftsbadet.

Missionen lykkedes, og i maj 2012 blev Foreningen Engesvang Friluftsbad dannet og stod klar til at videreføre friluftsbadet som selvejende forening.

Gruppen fik overtalt byrådet i Ikast-Brande Kommune til at sende 350.000 kroner til renovering af badet. Samtidig fik man i to år 200.000 kroner til driften.

Lagt sammen med et tilskud fra LAG Ikast-Brande og et vellykket salg af folkeaktier, kunne friluftsbadet officielt genåbne lørdag 25. maj 2013.

Et generationsskifte

Mikael Würtz har været formand lige siden.

Altså indtil nu.

- Vi er en selvejende institution, så vi holder ikke generalforsamling, hvor det formelt skal godkendes. Men det skal selvfølgelig skrives ind i bøgerne, at jeg fratræder som formand, og at Jakob overtager, siger Mikael Würtz og tilføjer:

- Man kan sige, at det er et generationsskifte. Jeg har haft små børn, og du har det nu, så du og din familie er selv en del af vores vigtigste målgruppe, nemlig børnefamilierne.

Går efter at slå rekorden

Afhængig af coronasituationen åbner friluftsbadet for 2022-sæsonen midt i maj. Det bliver for første gang i otte år uden Mikael Würtz i spidsen.

- Det er lidt vemodigt. Jeg kommer stadig herned, men jeg træder helt ud af bestyrelsen, så det bliver som almindelig gæst. Men jeg er ikke i tvivl om, at Jakob og resten af bestyrelsen vil passe godt på svømmebadet og udvikle det. 2021 har været et rekordår med antallet af solgte sæsonkort, og det viser at folk gerne vil bruge det lokale friluftsbad, siger Mikael Würtz.

- Og vi skal gøre det endnu bedre næste år, lyder det med et smil fra Jakob Østergaard.