Det ottende vidunder kommer snart på besøg

Lis Hansen, Rolighedsparken, kunne mandag glæde sig over sit første besøg i måneder

20. maj 2020, 06.30

Lis Hansen har efter måneder uden besøg set frem til mandagens besøg på Rolighedsparken. Vennen Herluf Foghmar og datteren Ina From var de to første gæster hos den 88-årige plejehjemsbeboer. Foto: Flemming Hansen.

IKAST Fuglene kvidrede så højt, at det trods høreapparatet ikke var et problem at høre. Regndråberne dryppede på stoftaget på den grønne havepavillion i hjørnet af gården ved hovedindgangen ved Plejecentret Rolighedsparken i centrum af Ikast.

Det var en god dag for 88-årige Lis Hansen.

Hun fik nemlig besøg.

Og det var første gang i måneder.

Som beboer på et af Ikast-Brandes plejecentre har hun ikke kunnet få besøg siden, Danmark officielt lukkede ned i forbindelse med covid-19’s hærgen.

Kun personalet har fået lov til at komme indenfor dørene. Sådan er det dog stadig.

Besøget foregår nemlig udenfor.

Fem besøgssteder

Fem forskellige steder er der udenfor Plejecentret indrettet besøgssteder, så beboerne ikke indbyrdes blandes for meget og risikerer at smitte hinanden, nu hvor der er lukket op for besøg udefra

En rengøringsvogn står klar med både rengøringsmidler og håndsprit.

Besøget er også tidsbegrænset og bestilt i forvejen. Det må bare vare en halv time og kun to gæster per gang.

- Det er sådan vi har været nødt til at håndtere det, forklarer konstituteret leder på stedet Kristina Bindesbøll.

Nærvær fra personalet

For at det skal være retfærdigt for alle beboere, så er der ud over tidsbegrænsningen og maximum af gæster også kun muligt at få et besøg om ugen.

- Vi har valgt at gøre det på denne måde, så personalet også har tid til at tage sig af det. Det kan være hårdt at skulle se sin familie efter så lang tid. Vi har prioriteret, at der er tid til nærvær, hvis vores beboere har noget, de gerne vil fortælle efter besøget, - og ja vi oplever også, at mange bliver kede af det og for alvor bliver konfronteret med, at de har måttet undvære deres kære i mange uger. Det skal vi også tage hånd om, siger Kristina Bindesbøll

Lis har glædet sig og set frem til besøget, og på grund af dagens vejrlig var hun godt pakket ind i vamset kørepose og med vanter på hænderne

Selvom det kun drejer sig om en halv time, så skal hun selvfølgelig ikke fryse.

Ensomhed

- Jeg ved jo, at hun har været ked af det og følt sig ensom. Jeg kigger normalt forbi et par gange i løbet af ugen, men det er jo to måneder siden, vi sidst har set hinanden, siger Ina From.

Hun har taget kaffe med i termokande, men bliver i tvivl om hvorvidt hun overhovedet må servere det for sin mor.

Og nej af sikkerhedshensyn får Lis sin kaffe bragt ud fra plejecentret, mens hendes to gæster selv har taget med.

Vennen

Vennen Herluf Foghmar bor i egen bolig i nærheden, og har ligeledes glædet sig til at besøge veninden gennem tyve år.

- Det har da været hårdt ikke at kunne komme forbi hver formiddag. Jeg har da også følt det svært ikke at have nogen at tale med. Det er nemt at blive ensom, fortæller han, glad for at være en af de første, der får lov at besøge Lis Hansen.

- Vi bliver jo nødt til at koordinere det i familien. Vi kan jo ikke alle sammen komme væltende på en gang. Nu har jeg været her i denne uge, og så må det være andres tur næste gang, siger Ina From.

Som pædagog i en børnehave har hun da også haft sine bekymringer ved at skulle besøge sin mor.

- I vores personalegruppe har vi da været meget betænkelige ved, hvordan vi skal tackle hverdagen. Vi kan jo ikke trøste et par på afstand. Vi må gå all in og forsøge at gøre det bedste vi kan, siger hun, glad for igen at kunne se sin mor i øjnene og ikke kun høre hendes stemme over telefonen.

Oldebarnet

- I dag er hun jo frisk og glad, men der har da været dage, hvor man har frygtet at hun skulle blive ramt psykisk og måske blive deprimeret over at føle sig helt isoleret, siger Ina From

En af de gæster, som Lis Hansen i den grad glæder sig til at få besøg af, er måske for hende »det ottende vidunder«. I hvert fald har hun under coronakrisen fået endnu et oldebarn - nummer otte i rækken.

»Tommy«- som den nye verdensborger hedder, har hun kun set på billeder og håber, at han bliver en af de næste, der kan komme på besøg.