Ikast-firma er prisnomineret for verdensnyhed

Nordtec-Optomatic er i spil til DIRA Automateriseringsprisen 2017

24. maj 2017, 15.48

Preben Jakobsen står som administrerende direktør i spidsen for Ikast-virksomheden Nordtec-Optomatic, der er indstillet til DIRA Automatiseringsprisen 2017. Foto: Flemming Hansen

Affald Robotnetværket DIRA uddeler hvert år DIRA Automatiseringsprisen for at sætte fokus på automatisering og optimering som er et centralt element for at styrke virksomheders konkurrenceevne.

Blandt årets tre finalister til prisen finder man Ikast-virksomheden Nordtec-Optomatic, som er indstillet sammen med Intelligent Marking i Hjørring og On Robot i Odense.

Afgøres på HI-messen

Nordtec-Optomatic er indstillet til prisen for et automatisk anlæg til affaldssortering, som er udviklet for virksomheden »Nomi4s« i Holstebro.

Anlægget frasorterer plastaffald med henblik på at genanvende det. DIRA, der står bag prisen, peger på, at anlægget er den første af sin art i verdenen, og at affaldsbranchen har historisk kun i ringe grad beskæftiget sig med automatisering.

Selve anlægget består af en forsortering, hvor glas, dåser og andet metal bliver sorteret fra. Tilbage er en fraktion, der primært består af plast. Materialet er al den hårde plast, som vi alle smider i affaldsposen, såsom shampoo-flasker, bøtter, dunke, emballage osv. Det er derfor alt andet end homogent og har forskellige dimensioner, masse og form, lyder forklaringen. Materialet kan desuden være forvredet og have skarpe kanter. Dette kører igennem en såkaldt NIR-sensor, som identificerer plasttypen, og robotterne sorterer i de forskellige plasttyper.

Først 3. oktober afgøres det, hvem der vinder DIRA Automatiseringsprisen 2017. Det sker som en del af HI-messen i MCH Messecenter Herning.