Stor debat i byrådssalen: Er Ikast-Brande Kommune en dårlig arbejdsplads?

Mindst 172 ansatte på kommunen har det seneste år fået det så dårligt, at de er kommet på sygedagpenge. Det får byrådet til at se indad

Udgivet:22. december 2018, 08.47

Læsetid:3 minutter

Samtlige socialdemokrater ytrede sig i debatten om højt sygefravær i Ikast-Brande Kommune. Én var indigneret, én var insisterende og Kasper Pauli Pedersen (S) var provokeret. Foto: Privat

Philip Horup
Journalist| phh@herningfolkeblad.dk

Ikast-Brande - På et tidspunkt må jeg indrømme, at jeg var lige ved at miste kontrollen.

Sådan siger borgmester Ib Lauritsen (V) om den ophedede debat, der udspillede sig i byrådssalen mandag aften. Diskussionen gik på antallet af personer på offentlig forsørgelse i kommunen. Et enkelt tal fik samtlige partier op af stolen. Birthe Sørensen (S) åbnede.

- 172 ansatte i Ikast-Brande Kommune er lige nu på sygedagpenge. Det er tankevækkende mange på vores egne arbejdspladser, og det er slet ikke godt nok. Jeg kan simpelthen ikke sige det nok. Antallet af personer på sygedagpenge er alt for højt, sagde formanden for arbejdsmarkedsudvalget.

De 172 arbejder og bor alle i kommunen. Pendlere fra andre steder i landet, som får lønseddel med et stempel fra Ikast-Brande Kommune tæller således ikke med i opgørelsen.

Hvor det gør allermest ondt

Over den næste lille time meldte stort set samtlige byrådsmedlemmer ind i debatten, som smældede da Kirsten York Helms (K) tog ordet.

- Når vi taler om gode værdier, og at der skal være et sundt psykisk arbejdsmiljø, skal vi også handle derefter. Jeg er bekymret over de kommende besparelser, som giver et yderligere arbejdspres. Tager vi de ni lærerstillinger, der bliver sparet væk, synes jeg ikke, at ord og handling hænger sammen, sagde Kirsten York Helms med en stemme, der steg i toneleje i takt med, at ordlyden tog fart.

Flere byrådskolleger mente ikke, Kirsten York Helms kunne tillade sig at kritisere det budget for 2019, som samtlige partier tidligere på året vedtog.

Hårdest i retorikken var Kasper Pauli Pedersen fra Socialdemokratiet, der fortalte, at han ellers ikke let lod sig provokere.

- Vi har ramt de ældre, vi har ramt pædagoger, vi har ramt kulturen, og, ja, vi har ramt lærerne. Vi har skåret, hvor det gør allermest ondt, og jeg vil gerne spørge lige nu, om Kirsten York Helms vil sætte handling bag ordene og være med til at sætte skatten op med 0,5 procent om et halvt år for at afbøde de værste konsekvenser, tordnede den store socialdemokratiske pædagog mod den lille konservative skolelærer.

I alt er hele 532 mennesker med bopæl i kommunen hjemmeliggende eller -gående på sygedagpenge, men det var de 172 lokalt kommunalt ansatte, der løb med opmærksomheden.

Halvdelen er psykisk syge

For at få sygedagpenge skal man have været ansat på sin arbejdsplads uafbrudt i mindst otte uger før fraværet.

Hvorfor får 172 ansatte på kommunen det så dårligt, at de ikke er i stand til at gå på arbejde? Det spørgsmål blev byrådet enige om vigtigheden af at finde svar på.

Udgangspunktet for politikernes kommende hovedbrud er, at 46 procent af sygdomstilfældene er af psykisk karakter.

Annette Mosegaard (K) er næstformand i Arbejdsmarkedsudvalget.

- Det er nogle rigtig tunge sygesager med personer, der er virkeligt syge. Der er skæbner bag ved tallene, og det er folk, der bare ikke har det godt. 172 er alt for mange, og vi skal kigge på, hvad vi gør for at undgå det, sagde Annette Mosegaard.

Stress og depression er eksempler på alvorlige sygdomme, der rammer en for stor del af de offentlige ansatte.

Antallet af sager med personer på sygedagpenge er højere i Ikast-Brande end generelt på landsplan.

Det er værd at nævne, at sygdommen ikke nødvendigvis rammer på grund af forhold på arbejdspladsen, men også kan også skyldes andre private omstændigheder.

Læs også
Hån mod offentligt ansatte? Hån mod offentligt ansatte?
Læs også:
Hån mod offentligt ansatte?