Diamanten stråler efter 60 års fællesskab

Mary og Jens Peter Kristensen, Ikast, fejrer fredag 5. november deres 60. bryllupsdag. Sammen har de delt både sorger og glæder

Udgivet:05. november 2021, 07.52

Læsetid:3 minutter

Diamantbrudeparret Mary Og Jens Peter Kristensen.Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

2 år siden

IKAST De ligner ikke just et par, der om et par dage har været gift i 60 år.

Men alligevel så er det ganske vist, at Mary og Jens Peter Kristensen fra Ikast 5. november fejrer deres 60. bryllupsdag - populært kaldet diamantbryllup.

Sammen ser de tilbage på et fælles liv, hvor de har delt mange glæder, men også har måttet stå sammen i sorgen over at miste både to børn og et oldebarn.

- Det er noget, man aldrig kommer over, men livet har lært os at leve med sorgen. Det er blevet en del af det, vi bærer med os og noget, som om muligt har knyttet os tættere sammen, siger Mary Kristensen på et tidspunkt, hvor ægtemanden for en kort stund er gået i garagen for at bytte bil med sønnen, der har haft lånt forældrenes bil med plads til meget mere end selv et aktivt pensionistpar.

Parret har nok at give sig, og selvom de i år er blevet henholdsvis 81 g 83 år, så har de ikke tænkt sig at sidde stille i lænestolen.

Begge er de engagerede i det kirkelige arbejde, hvor Mary Kristensen er blandt de frivillige i Folkekirkens Dagligstue, men også står klar bag disken i genbrugsbutikken i Møllegade en gang om ugen. Desuden er hun med til at synge med beboerne på Rolighedsparken, og ja så er der også lige den måned, hun og ægtemanden hvert år bruger på at være aktive omkring den årlige sommer-bibelcamping i Lystrup Have.

- Vi er på pladsen en uges tid i forvejen for at gøre klar til alle deltagerne. Selve lejren varer i 10 dage, og så er der også lidt oprydning bagefter, så ja det bliver da til næsten en måned, siger Mary Kristensen.

Hun holder også stædigt fast i at gå en lang tur hver dag, hvis vejret altså tillader det.

Daglig skraldetur

- Det er meget forskelligt, hvor langt jeg går. Nogle dage et par kilometer og andre dage måske fem, siger hun og afslører, at hun altid har en fast makker med på turen.

En skraldepose og et massivt ønske om at holde naturen ren.

Jens Peter Kristensen har erkendt, at han slet ikke kan følge med sin kone.

Men han er en mand, der har fingrene skuret rigtig på, og måske også derfor har nogle særdels flotte garager, hvor der bliver skruet i alt fra familiens biler til indleverede kaffe- og symaskiner i genbrugsbutikken. Y’s men’s clubben har også fundet det perfekte sted at få gjort de cykler, de modtager fra genbrugspladsen, køreklar.

- Hvis det ikke virker, så tager jeg tingene med hjem og giver dem en finpudsning. Jeg skiller det ad og reparerer det, fortæller Jens Peter Kristensen, som efterfølgende sætter det på salgshylden i genbrugsbutikken.

Han er opvokset på landet og har som sådan ingen uddannelse, men har i alt fald næse for mekanik og teknik.

Et medfødt talent som han i mange år gjorde brug af som pedel på først Hagelskjær Plejehjem og siden de første år på den nye adresse på Grønnegade.

Mødtes på landet

Det var også på landet, at parret mødte hinanden. Lidt uden for Ikast i Lille Nørlund, hvor de begge havde plads.

De fandt ret hurtigt sammen og bosatte sig i Ikast, hvor specielt Jens Peter Kristensen havde tilknytning til. Mary kommer oprindelig fra Nørre Vium, og som hun siger: Hvis det var ham, jeg ville have, så måtte jeg jo flytte med til Ikast.

Parret har altid haft en tæt tilknytning til kirken og kirkens arbejde og altid været blandt de frivillige til den årlige basar i Kirkecentret.

Selv starter de dagen med at lytte til dagens andagt på P2, og deres diamantbryllup skal også starte med en gudstjeneste i kirken, hvortil alle de inviterede også skal være med.

På stuebordet ligger de første telegrammer. Uåbnede. De skal først åbnes på fredag, og specielt det ene glæder parret sig til at åbne. Det er poststemplet på Amalienborg, og en af kongehusets traditioner om at lykønske danske ægtepar, der kan fejre diamantbryllup.