Pindsvin i Bording har fundet drikkemuligheder

Jytte Larsen opfordrede til at sætte vand ud til de små kræ, der lider i tørken

Udgivet:28. juli 2018, 10.15

Læsetid:5 minutter

Jytte Larsen fra Bording har gennem flere år holdt øje med pindsvinene og har et par gange haft dem i pleje, så de kunne komme sig efter sygdom og dehydrering. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

PINDSVIN Mange nyder den danske sommer, men det er ikke kun landmændene, der piver. Rundt i buskene går også en masse pindsvin og lider. De er både sultne og tørstige og kan ikke finde vand.

Efter flere måneder uden regn af væsentlig grad, er de små kræ både sultne og tørstige.

Pytter og de små vandløb er forlængst tørret ud og gør det svært at være tørstig pindsvin.

Men mange af dyrene sulter også, fordi regnorme, biller og andre insekter også gemmer sig for varmen, og graver sig ned i jorden

Det fik Jytte Larsen til, for en uges tid siden, at stille bakker ud med vand langs stierne i Bording.

Information

Hun hængte et stykke papir op, hvor hun forklarede sitautionen, og lovede også at rydde plasticbakkerne væk, når behovet ikke længere ekisterede.

- Går du tur på strækningen, så tag en vanddunk med og fyld bakkerne op, så hjælper du pindsvinene, skrev Jytte Larsen på den seddel - hun hængte op i en plastiklomme langs stien ved jernbanen i byen.

Selv tager hun også et par håndfulde kattefoder med i lommen, som hun lægger ved vandbakkerne.

- Pindsvinene kan godt leve af kattemad, siger Jytte Larsen, der selv har hunde. Og derfor køber hun kattemaden for at hjælpe pindsvinene.

Jytte Larsen har gennem flere år haft et vågent øje på pindsvin, og et par enkelte gange haft dehydrerede og syge pindsvin i pleje indtil der blev plads hos de mere etablerede pindsvine-passere.

- Jeg holder af dyr og selvfølgelig er jeg ikke naiv og tror, at det kun er pindsvinene, der drikker af vandet og spiser kattemaden. Og selvom jeg ikke bryder mig om at have mus i køkkenet, så behøver de jo ikke lide ude i naturen, siger Jytte Larsen, mens hun serverer en kop kaffe og en hjemmebagt kanelsnegl i parcelhuset i Bording.

Fuglene i haven får også mad - specielt om vinteren.

På den overdækkede terrasse afslører en lille underskål, at der er andre dyr end de to islandske fårehunde Emma og Mille, på matriklen. Et eller andet sted i skygge for den bagende sol, sover det lille pindsvin, »Pellegris«.

- Han dukkede op første gang den 29. maj, og vi ser ham stort set dagligt. Vi synes, det er så hyggeligt, at den kommer forbi - og han kan også finde på at overnatte herinde under pallerne, forklarer Jytte.

Langs stien

Med hundene ved sin side og et par poser i lommen, inviterer hun på gåtur langs banen, hvor hun har stillet plastikbakkerne frem.

Hun forklarer undervejs, hvordan den ene af de veltrænede hunde kan finde pindsvin i hækken, hvis den bliver bedt om det.

På vej til den tredje vandpost på stien sker det helt utrolige. En stor pindsvineunge krydser stien med et meget synlig mål i sigte.

Pindsvineoase

- NEEEJ så du det. Hvor er jeg glad....det virker. Jyttes øjne blev pludselig dobbelt størrelse og glæden fra hendes indre nærmest væltede ud som når bondemandens vandkanon spreder de livsgivende dråber på kornmarken.

- Pindsvin har en utrolig lugtesans og den har snuset sig frem til det, siger Jytte Larsen, der slet ikke kan skjule sin begejstring over at have taget det lille kræ på »fersk gerning«

Den lille pindsvineunge var ikke hel tryg ved situationen og valgte bare at snuse til vandet inden den tøffede videre i håb om, at de brune pigge ville falde i med buskadset. Men Jytte var hurtig og løftede det lille kræ ud - pindsvinet tog det hele meget rolig og rullede sig ikke sammen til en lille stikkende bold. I stedet sad den tålmodigt og kiggede med sine mørke øjne, der i formiddagssolen plirrede om kap med den våde spidse snude.

Raske pigge

- Den har det godt. Den fejler ikke noget, konstaterede Jytte og viste den til hundene, som hun forsikrede aldrig ville gøre den noget ondt.

Under den stikkende overside gemte sig en blød mave, der sagtens kunne udkonkurrere en killingpels og i hvert hjørne stak fire små ben frem med store kløer, der tydeligt afslører, at et pindsvin under normale forhold sagtens kan grave sig frem til en regnorm.

Sådan er det bare ikke i øjeblikket, hvor ormene søger langt ned i jorden i ly for solens varme og tørre stråler.

Pindsvinet blev sat ned til sine maddepoter og sad igen stille og rolig på sine fire ben - og ventede formentlig på, at både de to- og firbenede væsener ville forsvinde så den kunne få ro til at gnaske sig igennem de mættende kattepiller og den livsgivende vand i plastikbakken.

En af Bordings heldige pindsvin, der har fundet vej til de nye reserver af både mad og vand Foto: Laila Kempel
Jytte Larsen var begejsteret da hun fik syn for sagen, at hendes vandbakker faktisk er fundet af de vilde pindsvin. Foto: Laila Kempel
Langs jernbanen har Jytte Larsen sat vandbakkerop og også hængt en seddel op med information om, at hun selvfølgellig nok skal rydde op igen, her med sin islandske fårehund Emma. Foto: Laila Kempel
Den islandske fårehund Mille er velopdragen og kune aldrig drømme om at gøre hverken en kat eller et pindsvin fortræd. Foto: Laila Kempel
I et hjørne af haven har Jytte Larsen lavet en lille »luksus« pindsvinebolig med udhæng og veranda. Foto: Laila Kempel
Det lille Bording-pindsvin kunne med sin lugtesans sagtens finde både mad og vand under buskadset. ? Foto: Laila Kempel