
Køerne kom i centrum
- Nøørrjh, det er en ko, lyder det imponeret fra et af de 10 børnehavebørn fra Gludsted Børnehus, som tirsdag formiddag aflagde besøg hos de 13 kunstnere i gymnastiksalen på Gludsted Friskole.
Udgivet:26. juli 2019, 05.34
Læsetid:3 minutter
Den polske kunstner, Mariola Landowska, forsøger at forklare børnene fra Gludsted Børnehus om et af sine værker. ? Foto: Mikael Lund
4 år siden
GLUDSTED Kunstnerne, som i år udover Danmark kommer fra Japan, Polen, Brasilien og Tyskland, deltager i den niende internationale art workshop i Gludsted, og de er så småt ved at kunne skimte afslutningen på deres to ugers ophold i den lille landsby nordøst for Ejstrupholm.
Koen, som næppe er et helt ukendt syn for børnehavebørnene, er tegnet af den polske kunstner, Mariola Landowska, og den udgør et fint eksempel på, hvor kunstnere henter deres inspiration.
I løbet af den første uges ophold bliver kunsterne sendt på sightseeing i Gludsted og omegn, og under besøget hos familien Helms på Sommerbjerg dukkede et par mosbegroede kokranier samt flere tilhørende koknogler frem af gemmerne. De har på vidt forskellig måde sat deres præg på flere af kunstnernes værker, og mens det er let at genkende konturerne af koens hoved hos både Mariola Landowska og brasilianske Renato Valle, er det straks sværere at se, hvordan kranierne har inspireret tyske Anna Ditscherleins malerier - men ikke desto mindre ligger de linet op ved siden af hendes lille "værksted" i gymnastiksalen.
Verden som et rart sted
Med lidt tolkehjælp fra Børnehusets to voksne forsøger Mariola Landowska - efter bedste evne og på lettere gebrokkent engelsk - at forklare børnehavebørnene lidt om sine billeder, og da børnene lidt senere er tøffet tilbage til børnehaven, yder hun samme service overfor avisens udsendte.
- Jeg prøver at vise, at verden er et rart sted, forklarer Mariola om sine billeder - hun vil hellere male en optimistisk udgave af verden end en problematisk.
Mange af hendes billeder er meget farverige og kredser tematisk om Amazonas - selvom hun er fra Polen, har hun i lange perioder været bosat i Portugal, der jo deler sprog med Brasilien, som hun rundt regnet har besøgt hvert andet år siden 1995.
Portugal er, ikke mindst takket være landets historie som kolonimagt, lidt af en smeltedigel for alverdens kulturer, noget man især oplever i landets hovedstad Lissabon, hvor Mariola har bosat sig. Desuden fremhæver hun lyset som helt specielt. I Brasilien er det især kulturen og musikken, der trækker, og så kan hun ikke skjule sin fascination af den indianske levevis.
De brasilianske indianere bor bogstavelig talt midt i naturen, mens Danmark på det område minder hende mere om Polen - her er naturen noget, man tager ud i, forklarer den polske kunstner, der forsøger at indfange atmosfæren i junglen i sine billeder, der har det med at udvikle sig til små, imaginære mikro-kosmosser.
I Gludsted, som hun betegner som "en lille oase", hvor folk er "very nice and open", er hun blandt andet taget på cykeltur i skoven i selskab med et par andre kunstnere i håb om at se rådyr. Dem så de dog ingen af, så kokranierne trådte i deres sted, men for Mariola er rådyrene et symbol på hendes barndom, hvor hun ofte så rådyr i selskab med sin bedstemor. At hun overhovedet er endt i Gludsted, skyldes en anbefaling fra en professor på kunstinstituttet i Stettin i nærheden af hendes polske hjemby.
Selvom hun har været professionel kunstner siden 1990, begrænser hendes hidtidige erfaringer med Danmark sig til besøg på Bornholm og i København, hvor hun har udstillet for år tilbage. Nu kan Gludsted føjes til listen: fredag eftermiddag var der fernisering på udstillingen på Gludsted Friskole, hvor Ikast-Brande Kommunes formand for Kultur- og fritid, Helle Mathiasen (V), holdt åbningstalen.
De udvalgte værker vil desuden som noget nyt blive udstillet på Ikast Bibliotek fra d. 7. august.