Vigtigheden af at holde sammen, bakke op og samarbejde

Udgivet:19. september 2018, 10.58

Læsetid:6 minutter

Steen Hebsgaard
| hebs@ikastavis.dk

4 år siden

IKAST Mens det officielle Ikast-Brande Kommune fejrer den ottende kåring i træk, som den kommune i Danmark med det bedste erhvervsklima, har tre travle lokale erhvervsfolk sagt ja tak til en kop kaffe og en rundbordssnak. Om at drive erhverv her i området, om at bakke op, samarbejde, engagement og vilje. Dion Eriksen, Brian Huus og Lars Gantzler Pedersen har drevet eller driver alle tre succesfulde virksomheder med udgangspunkt i Ikast.

De glæder sig naturligvis over den meteorregn af priser, som Dansk Industris sammenligning af erhvervsklima i danske kommune har sendt ned over egnen her. År efter år. Men mest af alt glæder de sig over, at den stærke tradition for at bakke op og sætte iværk, som altid har kendetegnet Ikast, kaster priser af sig.

Medarbejdere gjort af samme stof

Brian Huus: "Det er ikke kun i forhold til samarbejdet mellem kommunen og virksomhederne, at vi adskiller os. Medarbejderne her i området er gjort af nøjagtig det samme stof i forhold til at løse udfordringer og være fleksible. Jeg tror, meget handler om dna'et her i området."

For ret beset er de alle tre enige om, at det naturligvis altid er rart "at vinde" - men at andre danske kommuner måske efter otte år med førstepladser til Ikast-Brande Kommune burde tage ved lære og gøre den midtjyske kommune rangen stridig:

Sammenhold rodfæstet

Lars Gantzel Pedersen: "Respekt til kommunen for at holde 1. pladsen, så mange år i træk. Men jeg tror, at sammenhold og opbakning er så rodfæstet her på egnen, fordi vi består af forholdsvis mindre byer. Vi ved og er vant til, at der skal kæmpes for at opnå resultater. Det betyder meget, at afstanden aldrig har været stor - de fleste virksomheder her i området er opbygget med en flad organisation og hierarki, og det samme gælder afstanden mellem kommunen og virksomheder. Det kan være svært umiddelbart at kopiere i andre dele af landet. Eller det er i hvert fald en lang proces."

Gennem virksomhedsinvesteringer i andre dele af landet, kender de alle tre rundt om bordet til betingelserne for at drive virksomhed i andre dele af landet:

Et ønske om at lytte

Dion Eriksen: "Jeg er medejer af og fungerede en overgang også som direktør i den internationale brillekoncern Pro Design Denmark i Aarhus. Vi fik - måske en gang om året - besøg af en repræsentant for Aarhus Kommune, som naturligvis har et langt bredere - både i antal og geografi - netværk af virksomheder at forholde sig til. Men for mig er der stor forskel på at aflægge besøg med et dybtfølt ønske om at lytte og sparre og så på et visit, der handler lige så meget om dokumentation for erhvervsbesøg i forhold til kommunal erhvervsstrategi - altså at kunne krydse af, at man har besøgt en bestemt virksomhed. Det første kommer der resultater ud af."

I dag beskæftiger de sig alle tre med virksomhedsudvikling, salg af virksomheder og investering i andre brancher og nye forretningskoncepter.

Brian Huus: "Jeg har blandt andet drevet virksomhed på Fyn. Jeg er også langt fra mæt i forhold til at investere i direkte daglig drift af en virksomhed. Sker det, kan jeg med sikkerhed sige, at den skal ligge i Ikast. Det er ikke kun fordi, jeg og min familie bor her og trives. Det er fordi jeg ved, at betingelserne her og udbuddet af medarbejdere ikke fås bedre andre steder."

Deres oprindelige forretninger i Ikast ligger ganske vist i hver sin boldgade; briller, metervare og garnspinderi. Men deres spor krydser hinanden på flere punkter.

Dion Eriksen og Brian Huus tog begge over efter deres fædre. De har også begge solgt deres oprindelige virksomheder. Dion Eriksen solgte i 2010 de 28 optikerbutikker, han sammen med en kollega havde opbygget i et selvstændigt firma, mens Brian Huus først solgte metervarevirksomheden Mariell og siden det hudplejefirma, Australian Body Care, han siden investerede i.

Lars Gantzel Pedersen har på linje med de to øvrige brugt en del af overskuddet fra sin virksomhed, Danspin, til at investere i virksomheder og startups indenfor andre brancher. Alle tre har de også foretaget enkelte investeringer i Ikast og i det midtjyske område:

Hjerteblod i området

Dion Eriksen: "Jeg skal ikke afskrive, at jeg nogle gange er gået med ind i et projekt, fordi det har haft den lokale vinkel - samtidig med naturligvis, at det har haft potentiale. Jeg er ikke blåøjet - men lå samme firma i for eksempel Vendsyssel, havde jeg nok ikke haft samme veneration for at bakke op. Der ligger hjerteblod her i området. Det er også derfor vi alle tre støtter i forhold til forskellige ting her i byen. For eksempel biografen og sport. Her er afkastet ikke er afgørende - i sport er afkast sjældent et tema - men fordi, vi gerne vil være med til at fastholde noget her i området."

Brian Huus: "Enig. Fordi vi alle kender vigtigheden af at holde sammen og bakker op omkring lokale aktiviteter, så vi bevarer et drivkraftigt Midtjylland."

Lars Gantzel Pedersen: "Opbakning er en hjørnesten for at blive ved med at skabe liv og udvikling her i byen."

Ofte på farten

Derudover er de også enige om, at udviklingen her i området i en global tidsalder hænger uløseligt sammen med hele resten af verden. De er alle tre ofte på farten. Rundt i Danmark eller i udlandet, som del af internationale virksomheder.

Dion Eriksen: "Det var tilfældigt, at jeg efter 3. g valgte at uddanne mig til optometrist. Uddannelsen foregik i København, og jeg kunne sagtens være endt alle mulige andre steder i landet. Men jeg har altid holdt af det helt specielle netværk af venner og forretning her i byen. Derfor var det naturligt for mig at vende tilbage dengang. I dag foregår det meste af mine forretninger udenfor Ikast, men som familie har vi stadig en sikker og god base her. Ikast er midt i Danmark og med motorveje kan vi komme nemt og hurtigt til alle dele af landet, og fra Billund kan vi flyve til hele verden."

Lars Gantzel Pedersen: "Og så er det altid en rar fornemmelse at komme hjem til Ikast, når man har været ude at rejse. Her er godt, roligt og trygt. Jeg får rigeligt med storby, når jeg er i udlandet, og jeg bliver altid glad, når jeg kommer hjem til Ikast", konstaterer den eneste af de tre, der ikke er født og opvokset i byen; og får anerkende nik som tegn på, at "tilflytteren" med følelsen af glæde ved at komme hjem taler på vegne af dem alle tre.

Passion for sport

Udover passionen for området, deler de tre også en lun midtjysk humor - og en vanvittig passion for sport. Derfor bliver de også hurtigt helt enige om, at kommunens glorværdig erhvervsførsteplads det ene år efter andet faktisk kunne være federe at overføre direkte til egnens sportsmæssige stoltheder; Superligaklubben FC Midtjylland og Herning-Ikast Håndbold i dameligaen.

- Hvis vi vandt guld i fodbold og håndbold hvert år, skulle vi såmænd nok leve med, at kommunen lavede en skævert og havnede på 2. pladsen eller 3. pladsen i erhvervsklimaundersøgelsen et eller to år, siger Lars G. Pedersen - med et skævt smil og får latteren til at rulle rundt om bordet.

Selv om de alle tre også bliver helt enige om, at alle sejre - også kommunens - luner og tæller. Især når man er fra Ikast.