Kulturkonsulent blev nysgerrig og skrev en bog

Hverdagskunst på villaveje i Ikast er Carsten Jensens seneste bogudgivelse

Udgivet:15. april 2022, 10.00

Læsetid:1 minut

Lederen af lokalhistorisk arkiv, Ikast-Brande Kommunes kulturkonsulent Carsten Jensen har netop udgivet en ny bog om kunsten på villavejene i Ikast, og hvorfor vejene i østbyen er opkaldt efter blandt andet Bjørn Nørgård, Egon Fisher, Svend Dalsgaard og Poul Gerness. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

KUNST Det startede med noget så banalt som nogle skulpturer, der stod i vejen, og endte med en hel bog om kunsten på villavejene i Ikast.

Ikast-Brande Kommunens kulturkonsulent Carsten Jensen blev nemlig meget nysgerrig, da han dykkede ned i byens kunsthistorie. Først var det Bjørn Nørgaards tre elementer, der stod foran indgangen til biografen, der skulle flyttes. Så var det, det store Ikast-moment af samme kunstner, der trængte til en kærlig hånd. Den store skulptur endte med at flytte tilbage til sit udgangspunkt i Højrispaken, og midt i det arbejde dukkede en mystisk trækasse op i kælderen på rådhuset . Den var fyldt med signerede litografier af kunstprofessoren, der også har en vej opkaldt efter sig i Ikast.

Carsten Jensen behøvede ikke at kede sig, selvom han var hjemsendt under corona-nedlukningen. Han valgte i stedet at dykke ned i nogle glemte og tykke lag af lokalhistorie.

Alle hans mange opdagelser har han samlet og udgivet i en hel ny bog, som han officielt udgav i sidste uge. Det skete med champagne og chokolade på lokalhistorisk arkiv på Ikast Bibliotek. Tidligere på ugen havde han givet et langt foredrag i Kunstpakhuset, der i anledning af bogudgivelsen har lånt kunstværker af lokale samlere, der siden begyndelsen af 70’erne har samlet på kunst af de dengang ukendte men lovende danske navne, som fik deres helt egne veje i en ny udstykning i østbyen.

I bogen fortæller Carsten Jensen om både anekdoter og sammenholder dem med de historiske dokumenter, som han også har dykket ned i. »Hverdagskunst på villaveje i Ikast« er et stykke lokalhistorie, som forfatteren kalder lokal samtidshistorie. Bogen kan købes på Lokalhistorisk Arkiv i Ikast.