
Da Gludsted blev international
Gludsted Internationale Art Workshop er blevet nomineret til Kulturprisen Focus Ikast-Brande 2019
Udgivet:15. juli 2019, 10.18
Læsetid:4 minutter
Fire af de mange frivillige, der gør afviklingen af Den Internationale Art Workshop i Gludsted mulig har her besteget »Travelling Island Gludsted - Sakushima« ved den nordlige indkørsel til byen. Fra venstre ses Torben Pedersen, Ingeborg Brandt, Jane Henneberg og forrest Tove Schwartz. Skulpturen blev fremstillet i 2017 af den japanske kunstner, Toru Matsuoka, som en del af projektet »Kunsthallen og landsbyerne«. Foto: Mikael Lund
4 år siden
Kulturpris Workshoppen var de foregående 18 somre blevet afholdt i Remisen i Brande, men her var man efter renoveringen af den gamle remisebygning løbet ind i stigende omkostninger, blandt andet til indkvartering af kunstnerne.
I 2009 havde Gludsted været blandt de deltagende byer i kulturfestivalen "Mørket", og det var begejstringen og gejsten herfra, der året efter fik en arbejdsgruppe til at byde ind på at videreføre festivalen. Det forklarer Ingeborg Brandt, der siden starten har været en del af styregruppen.
Tove Schwartz er en anden af de i alt 50-60 frivillige. Som en del af madholdet er hun med til at sørge for, at kunstnerne ikke lider nød under deres to ugers ophold i Gludsted. Hun husker stadig tydeligt fakkeloptoget og modtagelsen af karavanen, der ankom ad en bælgravende mørk landevej. Det var stort.
Fællesspisning
Udover de kunstneriske udfoldelser på Gludsted Friskole er mad og spisning en central del af workshoppen, og derudover bliver kunstnerne sendt på flere udflugter, dels i lokalområdet, dels til Århus for at besøge Aros og et kunstnerværksted.
Undervejs afholdes der to fællesspisninger, som typisk samler op imod 100 deltagere. Den første er helt speciel: Her er det nemlig kunstnerne, der står for maden i form af retter, der er typiske for deres respektive hjemlande. Og at art workshoppen kalder sig international, er ingen overdrivelse. Udover danske kunstnere har workshoppen gennem årene i Gludsted haft kunstnerbesøg fra Norge, Sverige Ungarn, Frankrig, Tyskland, Japan, Brasilien og Polen.
De sidste fire lande er ligesom Danmark repræsenteret hvert år, og det er ikke en flok tilfældige klatmalere, der tilbringer to sommeruger på friskolen: De fleste er anerkendte, akademiuddannede kunstnere omhyggeligt udvalgt af Steen Rasmussen, der har mange års erfaring med netop den opgave.
For langt de fleste kunstnere er besøget en engangsforeteelse - ikke fordi de ikke har lyst til et gensyn med Gludsted, men for at få så mange forskellige kunstnere til byen som muligt. I år er der dog blevet plads til to gengangere, men det er med sikkerhed ikke betalingen, der trækker - der er nemlig ingen udover kost og logi. Selv rejsen må kunstnerne selv betale, alligevel er det ikke noget problem at finde deltagere.
Mange, ikke mindst japanere og brasilianere, er vant til at bo i millionbyer, så for dem er opholdet i Gludsted både et afbræk i hverdagen og ny inspiration - såvel fra hinanden som fra omgivelserne.
Betaler med kunst
Til gengæld for opholdet får styregruppen, som udover Ingeborg Brandt også består af Jane Henneberg, Helene Sig Hansen, Asta Henneberg, Dorthe Dybdahl og Mads Helms, lov til at udvælge et af hver af de værker, kunstnerne får lavet i løbet af workshoppen. Salget af værkerne skal sammen med det tilskud fra Ikast-Brande Kommune, som de seneste år er blevet beskåret i flere omgange, være med til at finansiere workshoppen, og dertil kommer en lang række donationer fra lokale erhvervsdrivende i form af madvarer og andre naturalier.
Både i 2017 og 2018 har Gludsted desuden deltaget i "Kunstværker i det åbne byrum", som også har sat mere vedvarende kunstneriske udtryk i byen.
- Det har synliggjort kunsten på en anden måde, siger Jane Henneberg, som bliver suppleret af Ingeborg Brandt:
- De udendørs ting har gjort en forskel - man bliver mere opmærksom på det i hverdagen.
- Også når vi har besøg udefra, så er der mange, der lægger mærke til det, uddyber Torben Pedersen, en anden af de mange frivillige, der blandt andet står for at opstille rekvisitter til kunstnerne. Langt de fleste tilkendegivelser har været positive, pointerer Jan Henneberg, der endnu ikke har opgivet at få de seneste udendørsværker optaget i Ikast-Brande Kommunes kunstdatabase.
Også for børn
Udover de voksne kunstnere har den internationale art workshop også en afdeling for børn. Børnenes art workshop indgår som en af aktiviteterne under Aktiv Sommer, og igen i år kan Gludsted melde alt udsolgt på denne front. 12 børn skal i de første par dage i uge 28 lave gadekunst af genbrugsmaterialer under ledelse af fotograf Britta Egebjerg, der assisteres af lokale Emil Søndergaard. Resultatet kan ses tirsdag d. 9. juli, mens de voksne kunstnere har fernisering af deres værker fredag d. 12. juli.
Når det nu er niende gang, workshoppen afholdes i Gludsted, melder det naturlige spørgsmål sig: Bliver der også en jubilæumsudgave næste sommer?
- Vi tager et år ad gangen, lyder det fra Jane Henneberg, men mon ikke der også bliver internationalt kunstbesøg i Ikast-Brande Kommunes hurtigst voksende by de seneste to år i 2020? Foreløbig er der dog lige en nier, der skal afvikles, og selvom skabelonen ligger fast, kører det hele ikke på rutinen.
- Der er ikke to workshops, der er ens, pointerer Jane Henneberg.