Ny udsættelse øger tidspres på emiraternes Mars-mission

Vindue for at sende rumsonde mod Mars lukker 3. august. Emiraterne sigter efter ny dato for opsendelse i juli.

15. juli 2020, 07.05

De Forenede Arabiske Emirater har de seneste seks år arbejdet på rumsonden, der tirsdag skulle være sendt afsted mod Mars.

DUBAI Den første Mars-mission for De Forenede Arabiske Emirater bliver endnu engang udsat.

Det oplyser regeringen på Twitter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Rumsonden skulle oprindeligt have været sendt afsted tirsdag aften dansk tid.

Men det blev udsat til torsdag aften dansk tid på grund af dårligt vejr ved Tanegashima rumcenter i Japan, hvorfra raketten med rumsonden skal opsendes.

Vejrudsigterne torsdag er imidlertid heller ikke lovende. Derfor må emiraternes første Mars-mission vente endnu længere. Der sigtes efter en ny opsendelsesdato senere i juli.

Projektet er et af tre igangværende forløb for at sende en rumsonde til Mars. Også Kina og USA har planer om at sende rumsonde mod den røde planet i 2020.

De forsøger alle at udnytte perioden, hvor Jorden og Mars er tættest på hinanden. Det er dog stadig en afstand på 55 millioner kilometer, der skal tilbagelægges for at nå Mars.

Ifølge De Forenede Arabiske Emiraters regering skal rumsonden senest sendes afsted 3. august. Ellers er vinduet lukket.

De Forenede Arabiske Emirater, som består af syv emirater, er med opsendelsen på vej til at blive den første arabiske nation til at sende en rumsonde til Mars.

Emiraternes rumsonde ventes at nå Mars' kredsløb i februar 2021. Når den er der, vil den bevæge sig rundt om planeten i 687 dage. Det svarer til et Mars-år.

Formålet med missionen er at levere et omfattende billede af vejrdynamikkerne i Mars' atmosfære. Det skal bane vej for videnskabelige gennembrud.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der i øjeblikket otte aktive missioner, som undersøger Mars. Nogle er i kredsløb rundt om planeten, mens andre er landet på planetens overflade.

De Forenede Arabiske Emirater har ifølge Reuters sat et ambitiøst mål om bosættelse på Mars senest i 2117.

Rumsonden har navnet al-Amal, der kan oversættes til håb.

/ritzau/