Familien Jensen har budt 16 ukrainer velkommen

En tidligere ukranisk medarbejder er flygtet fra sit hjemland tilbage til Isenvad, hvor hun engang arbejdede

Udgivet:03. april 2022, 06.00

Læsetid:3 minutter

Familien Jensen - fra venstre Rita, Knud, Rene og Lars - har aldrig været i tvivl om, at de skulle give husly til deres tidligere medarbejder Svetlana, der for over 10 år siden var ansat på familiens landbrug i Overisen. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

1 år siden

ISENVAD Familien Jensen i Overisen blev i sidste uge adskillige medlemmer større, da en af deres tidligere ansatte, ukrainske Svetlana, og 15 medlemmer af hendes familie ankom til Isenvad.

De er som mange af deres landsmænd flygtet fra krigen og alle dens rædsler i Ukraine.

- Jeg begyndte at skrive med hende for flere uger siden, da situationen spidsede til, fortæller Lars Jensen, der sammen med sin bror Rene Jensen driver det landbrug, som de har overtaget fra deres forældre, Rita og Knud Jensen.

De har indlogeret deres tidligere medarbejder og hendes familiemedlemmer i to stuehuse tæt på deres private boliger. Det ene ejer de selv, mens det andet tilhører en nabo, der velvilligt har stillet det til rådighed.

Alt var under kontrol

- Første gang jeg skrev til hende, var der intet, der tydede på, at hun eller familien ville komme. Men situationen ændrede sig hurtigt og blev til sidst ganske dramatisk, siger Lars Jensen, der sammen med resten af sin familie fastholdt invitationen om at give husly til deres ukrainske forbindelse.

De fik pludselig travlt med at gøre klar til at være værter for en stor gruppe ukrainere, der brugte over en uge på at nå frem til Overisen syd for Ikast.

- Selvom det efterhånden er længe siden, hun var ansat hos os, så har vi hele tiden haft kontakten. Vi har også besøgt hende i Ukraine, og det er en tur og en oplevelse, jeg ikke sådan lige glemmer. Jeg fik så mange krammere, at jeg nærmest fik klemt luften ud af lungerne, siger Knud Jensen med et smil på læben og glæder sig over at have mulighed for at huse de mange ukrainske gæster.

Han har lagt et stor arbejde i at indrette de to stuehuse til den ukrainske storfamilie, der ankom i sidste uge.

Taknemmelige gæster

Vores gæster har, hvad de skal bruge, og det kunne jo være, at der var andre familier, der havde mere brug for det, end vores har for nuværende, siger Knud Jensen, der kan berette om nogle meget taknemmelige gæster

- Vi har fyldt skabene op med tallerkner, kopper og bestik. Der er mad i køleskabet og kød i fryseren, fortæller landmanden videre.

Det har været vigtigt for Knud Jensen, at der blev skabt nogle rammer, der faktisk ligner et hjem og ikke »bare« et midlertidigt opholdssted.

Blomster og billeder

Derfor er der også både blomster i vinduerne og billeder på væggen, så gæsterne kan føle sig hjemme.

Den store familien Jensen forsørger med glæde sine gæster på ubestemt tid og passer på dem. De er bekymrede for deres gæsters mentale helbred, fordi de er ankommet med krigsoplevelser, som ingen har lyst til at have med i bagagen.

- Lige nu har de mest brug for ro og fred til at lande i Danmark. De har for nuværende alt, hvad de skal bruge, siger Lars Jensen, der bevidst skærmer sine gæster for alt for mange forstyrrende besøg.

Familien Jensen i Overisen mener ikke, at de har gjort noget, som andre ikke ville have gjort.

- Vi er på den måde ikke unikke, siger Rita Jensen og understreger, at ingen mennesker bryder sig om at være på flugt.

Landbruget i Overisen er blot et af de mange, der har taget imod tidligere ansatte og deres familier eller har taget imod opfordringen fra deres lokale landboforening om at byde ind, hvis de har ledige boliger, der kan huse de mange flygtninge fra Ukraine, som i øjeblikket strømmer op gennem Europa.

For familien Jensen var det vigtigt at skabe et hjem til deres ukrainske gæster. Der er således både blomster i vinduerne og billeder på væggen i de stuehuse, de har indrettet til deres gæster. Foto: Laila Kempel