Det er løg'n

Kai »Pølsemand« Rasmussen solgte til julemarkedet på Ruskjærholm opskriften på sine bløde løg

Udgivet:11. december 2019, 09.49

Læsetid:3 minutter

Kai »Pølsemand« Rasmussen viderebragte traditionen med de specielle bløde løg, da han i 1978 overtog svigerfaderens pølsebod. Han solgte forretningen i 1998, men har siden holdt opskriften på løgene hemmelig. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

3 år siden

Bording Tyve år som pølsemand giver anledning til meget snak med kunderne, og for 75-årige Kai Ramussen er det en tid, han ser tilbage på med glæde.

Han blev officiel pølsemand i 1978, da han blev en del af sin svigerfars forretning, Verners pølsevogn i centrum af Ikast.

Stedet var især kendt for sine bløde løg, og de blev lavet efter en hemmelig opskrift, som Kai Rasmussen har holdt tæt ind til kroppen, lige indtil denne weekend.

Her solgte han den for 50 kroner, og købere fik udleveret den i en lukket kuvert med den næsten sagnomspunde opskrift. Overskuddet scorer Kai Rasmussen ikke selv. Han har valgt at lade hele beløbet tilfalde Kræftens bekæmpelses fristed Ruskjærholm.

- Jeg kom vist til at love den gamle redaktør Hebsgaard, at han måtte få den til offentliggørelse på et tidspunkt, men nu er det altså blevet på denne måde. Det er jeg glad og tilfreds med, siger Kai Rasmussen.

Hele weekenden har han stået ved grillen i bålhytten på Ruskjærholm og stegt pølser, som da han var pølsemand.

Der var selvfølgelig varme brune løg efter den hemmelige opskrift, og ville man have mere end serveringen, så kunne man altså købe sig til en opskrift.

Forgængerens opskrift

Åbner man kuverten, så viser det sig, opskriften slet ikke er Verner's - men hans forgængers.

Petra Bothilde Bendixen var ejer af en lille pølsevogn, som oprindelig havde stadeplads på hjørnet af Kirkegade og Vestergade. Der hvor Hotel Medi i dag er. Tilde, som hun i det daglige blev kaldt, fandt en gang i 60'erne på at lave de såkaldte bløde løg, som hun kom i sine hotdogs. Det var noget folk hurtigt tog til sig, at man i Ikast kunne få en meget speciel hotdog. Rygtet spredtes hurtigt, og folk kom fra nær og fjern for at smage denne specielle hotdog.

Kai Ramussen har nemlig ikke kun nedfældet opskriften på løgene. I kurverten er også et stykke lokalhistorie, som Kai Rasmussen har valgt at tilføje. Helt gratis.

- Jeg synes det var lidt tamt, da jeg havde fået det skrevet ned, så derfor har jeg valgt at ridse historie op, siger Kai Rasmussen.

Han fortæller om Tildes lille stadeplads, der blev ledig efter, at Is-Laurids havde fået en butik.

Men pladsen var blæsende og kold, så da tilbuddet om en plads i lidt mere læ ved rutebilstationen og Knud Knudsens installationsforretning kom, ja så slog hun til.

- Tilde var en omfangsrig dame, hvis helbred skrantede lidt. Derfor hjalp min svigerfar Verner og mejerist Ejvind Skovbjerg til, som afløsere, fortæller den tidligere pølsemand.

I 1964 fik Verner sit næringsbrev og har formentlig her overtaget byens pølsevogn, som siden blev Kai Rasmussens.

Han stoppede i 1998 men valgte ikke som sine forgængere at lade løgopskriften følge med. Den holdt han tæt inde til kroppen indtil denne weekend, hvor den blev solgt i forbindelse med det tradtionsrige julemarked på Ruskjærholm.

Verners bløde løg blev næsten legendariske og tiltrak kunder fra et stort opland. Foto: Laila Kempel
Jul Ruskjærholm