Første søndag i november: Allehelgensdag er blevet et højdepunkt i kirkeåret

30. oktober 2020, 08.15

Fonnesbæk Kirke i Ikast deler søndag allerhelgensgudstjenesten i to gudstjenester for at leve op til coronarestriktionerne. Foto: Tom Laursen

IKAST Den første søndag i november er det allehelgensdag i kirkerne. Her er der særligt fokus på at mindes dem, der gik bort i årets løb, og den kirkelige markering har gjort allehelgensdag til en helt central højtid i kirkeåret, hvor den nu rangerer lige under juleaften hvad angår tilslutning fra menigheden.

- Allehelgensdag er en rigtig god dag at standse op og mindes dem, der ikke længere er i blandt os, og mange er glade for muligheden for at samles og mindes, siger Torben Pedersen, der er sognepræst ved Fonnesbæk Kirke.

Gudstjeneste uden fællessang

Mange kirker sender breve ud til de efterladte med invitation til at deltage i allehelgensgudstjenesten, og der er mange, der tager imod tilbuddet – og så af dem, der ellers ikke kommer i kirken så tit.

I år har man i Fonnesbæk Kirke valgt at dele allehelgensgudstjenesten op i to, så Corona-restriktionerne forhåbentlig ikke kommer til at forhindre nogen efterladte i at være med til at mindes. Allehelgensgudstjenesten i Ikast Kirke bliver uden fællessang, så det er muligt at have flere med til gudstjenesten, så mindedagen bliver også påvirket af den pandemi, der i år har bragt døden tættere på i manges bevidsthed – og som i mange tilfælde kom til at betyde en anderledes afsked, end de efterladte kunne have ønsket sig.

En udfordring for de efterladte

- I de fleste tilfælde er det gået planmæssigt, fordi vi selv med Corona-begrænsningerne må være godt 100 i Fonnesbæk Kirke. Men vi har haft en del begravelser og bisættelser, hvor det har været en udfordring for de efterladte at få plads til alle dem, de gerne ville have med i kirken. Jeg synes, det har været så synd for de pårørende, som skulle sætte begrænsninger for, hvem der måtte være med i kirken, for de har jo først og fremmest haft brug for at kunne tage en god afsked med deres kære. Men i år har det ikke kunnet være anderledes, siger Torben Pedersen.