Læserbrev: Lad os gøre Ikast-Brande kommune til foregangskommune på LGBT+ området

20. september 2021, 12.31

LÆSERBREV I August måned var Danmark værtsnation for World Pride. En kæmpe fest for mangfoldigheden, og retten til at være den man er, og elske den man elsker. Vi er nået langt i Danmark og vi anser os selv som værende frisindede og tolerante, men vi er ikke i mål endnu – Langtfra desværre!

Lad mig præsentere nogle skræmmende nøgletal, omkring dét at være ung LGBT+ person i Danmark anno 2021. Alle tallene stammer fra LGBT+ Ungdoms rapport fra februar 2021, om unge LGBT+ personers trivsel:

37 procent af skoleelever som er LGBT+ personer angiver at de føler sig ensomme i skolen. 55 procent føler sig ofte triste og kede af det. 53% af de adspurgte har udført selvskade mindst en gang. 9 ud af 10 har oplevet at deres seksualitet eller kønsidentitet er blevet brugt som skældsord, og 44 procent har oplevet at blive decideret mobbet for deres seksualitet eller kønsidentitet.

Ingen unge skal opleve mistrivsel, eller frygte diskrimination på baggrund af hvem de er, eller hvem de forelsker sig i, og derfor er det dybt nødvendigt at vi gør noget ved problemet. Min vision er at Ikast-Brande kommune bliver en foregangskommune, når det kommer til unge LGBT+ personers trivsel, og jeg har flere forslag til, hvordan vi kunne gøre det: I andre kommuner såsom Vejle og Viborg har de haft succes med at etablere LGBT+ netværket Aura. Jeg vil opfordre Ikast-Brande Kommune til at samarbejde med LGBT+ Danmark om at stable noget lignende på benene her i kommunen, for at give unge LGBT+ personer et fristed, og muligheden for at møde andre LGBT+ personer i et trygt forum. Derudover skal det sikres at seksualundervisningen på de kommunale skoler er tidssvarende og inkluderer undervisning om seksualitet og kønsidentitet, som andet og mere end en bisætning – Det er ikke nok at lære om prævention, menstruation og seksuelt overførte sygdomme. Sidst men ikke mindst bør der indføres tilbud i kommunen om rådgivning, støtte og vejledning hvis man som ung tumler med tanker om sin seksualitet eller kønsidentitet, føler sig anderledes, eller bare har brug for at tale med nogen der har indsigt i emner relateret til køn og seksualitet.

Der er som beskrevet masser af tiltag man kan forsøge for at højne trivslen hos unge LGBT+ personer, så tilbage er blot at sige: Sæt i gang!