Forældre i Ikast-Brande finder løsninger: Kun 28 ud af 2700 børn er i nødpasning

Status i uge ét af nedlukningen er, at nødberedskabet fungerer fint i Ikast-Brande Kommunes dagtilbud - for de få der har behovet

18. marts 2020, 07.52

På en normal hverdag - uden corona at tage hensyn til - er cirka 2700 børn i alderen nul til seks år i kommunal pasning. Men i denne tid er alt lukket ned, så kun et lille nødberedskab er i brug, og få institutioner er bemandet. Eksempelvis er der gabende tomt i Bording Børneby, som ellers plejer at genlyde af stemmer fra 120 børnehavebørn og 20 vuggestuebørn. Foto: Flemming Hansen

IKAST-BRANDE - Det er vildt stille. Det er meget uvant, siger Stig Skovbo i telefonen fra daginstitutionen Bording Børneby.

Den daglige leder kan høre sine egne fodtrin, mens han mandag morgen går rundt i den nybyggede vuggestue og børnehave på Bodholtvej.

I kampen mod coronavirus er al normal pasning af børn fra nul til seks år lukket fra mandag 16. marts og 14 dage frem.

Det betyder, at forældre til cirka 2700 børn i Ikast-Brande Kommune har måtte finde alternative løsninger.

Mange voksne forsøger at kombinere børnepasningen med, at de selv skal arbejde hjemmefra.

Andre trækker på hjælp fra venner, naboer og bedsteforældre.

»Skoler hjemmefra«

Men nogle få voksne kan ikke selv finde børnepasning. Til dem har kommunen et nødberedskab.

- Vi havde en familie med tre børn, som fredag meldte ind, at de havde behov for nødpasning, men senere ringede de og fortalte, at de har fået rykket rundt i kalenderen, så de ikke kommer alligevel. Så her er gabende tomt, siger Stig Skovbo og tilføjer:

- Jeg tøffer rundt her lige nu, men det er bare for at hente nogle ting, så jeg kan arbejde hjemmefra. Alt personale er sendt hjem med besked om at passe godt på sig selv og arbejde med det, de nu kan.

Et af de børn, der normalt har sin daglige gang i Bording Børneby, er undertegnedes søn Johan på fem år.

Han sidder lige nu og arbejder med »Johans lektiebog«, som er en hastigt printet mappe bestående af papirer med tal, bogstaver og figurer, så han kan tegne og øve sig samtidig.

Skolerne holder også lukket i to uger, så storesøster Mille »skoler hjemmefra«, som hun kalder det.

Gennem Aula får forældrene instrukser fra lærerne i 0. klasse om dagens lektier.

Samlet giver det nogenlunde ro i huset (7,9,13, red.), mens farmand forsøger at ringe til kilder og skrive artikler.

14 i børnehave og vuggestue

En lignende corona-situation er rigtig mange andre børnefamilier i netop nu, for dagtilbudschef i Ikast-Brande Kommune Merete Villsen melder om, at der ikke er særlig stort behov for nødpasning.

- Jeg har et overblik i forhold til, hvor mange der meldte ind fredag, og mandag morgen kunne jeg tjekke, hvor mange, der så reelt er mødt ind. Det er virkelig få, siger Merete Villsen.

For vuggestuebørn og børnehavebørn er antallet i Bording og Engesvang på nul.

I Ikast er der syv børn, som har brug for nødpasning, og i Brande er tallet to.

I den sydøstlige del af kommunen har Højderyggens Daginstitution fem børn, som bliver passet i nødberedskab. I alt 14 børn.

- Det skal holdes op mod, at der normalt er omkring 2200 børn i vores børnehaver og vuggestuer, siger Merete Vilsen.

14 i dagpleje

Dagtilbudschefen kigger også på tallet for de børn, der passes af kommunale dagplejemødre.

- Normalt passer vores dagplejemødrene cirka 500 børn. Her i nødberedskabet er det antal også nede på 14, som fordeler sig på seks børn i Brande, seks børn i Ikast og to børn i Bording-Engesvang, fortæller hun og tilføjer straks om de i alt 28 børn i nødpasning:

- Det er så godt gået. Jeg er meget imponeret over den måde, som folk har taget det hele til sig i den svære situation, vi står i.

I Vestbyens Børnehus i Ikast er der også meget stille, fortæller institutionsleder Rasmus Peder Bach Pedersen.

- Vi har 124 børn normalt, og de syv af dem er tilmeldt nødpasning, men der er kun to i dag, for der er en mor, som arbejder hjemme og nogle andre forældre har en ugentlig fridag. Men vi skulle blive syv senere på ugen, lød status ved ugens start fra Rasmus Peder Bach Pedersen.