Sangtræning med KOL

Borgere fra Ikast-Brande deltager i nyt landsdækkende projekt

Udgivet:16. september 2017, 08.32

Læsetid:1 minut

6 år siden

pROJEKT Kan sangtræning være en ny relevant aktivitet i rehabilitering af borgere med lungesygdommen KOL?

Det vil en gruppe forskere undersøge gennem et videnskabeligt projekt i tæt samarbejde med 10 danske kommuner fra hele landet.

I alt kommer 200 borgere til at deltage i projektet, som er det første af sin art i Danmark, og dertil det hidtil største i verden.

En række kommuner i Region Midt har sagt ja til at deltage i projektet, nemlig Hedensted, Lemvig, Silkeborg og Ikast-Brande Kommune, og sangtræningen kommer til at foregå i regi af de lokale kommunale sundhedscentre. Her kan man som borger også henvende sig, hvis man har diagnosen KOL og synes, det kunne være spændende at høre mere om projektet eller kunne tænke sig at deltage. Forskerne understreger, at man på ingen måde behøver at være god til at synge for at deltage - alle kan være med!

I forløbet skal forskerne undersøge, om der er ligeså store effekter af sangtræning som af fysisk træning, som er standardtilbuddet inden for træning i dag. Effekterne skal måles på forskellige parametre, og som i andre videnskabelige forsøg vil der blive trukket lod om, hvilken gruppe, deltagerne kommer i. Således kommer man enten i en gruppe, der får sangtræning, eller i en gruppe, der får fysisk træning.

Forløbet varer 10 uger med træning to gange ugentligt, og i hver kommune bliver der ét forløb i efteråret 2017 og ét forløb i foråret 2018.