Haveejer advarer: Højsæson for hortentia-tyverier

I alt 100 hortensiablomster er forsvundet fra en have i Munklinde

Udgivet:14. november 2020, 12.00

Læsetid:2 minutter

Godt 100 hortentiablomsterskud forsvandt i weekenden fra Ove Agnoletti Pedersens have i Munklinde, der advarer andre haveejer om sæson for »hortentia-tyverier«. Foto: jette Aaes

3 år siden

MUNKLINDE De skulle blot et smut på kirkegården og et par andre ærinder lørdag formiddag.

Men da Ove Agnoletti Pedersen og hans hustru vendte hjem til huset på Agerskovvej, havde der været besøg - bestemt ikke hverken inviteret eller velkomne. Omkring 100 hortensiablomsterhoveder og skud manglede fra to store buske i parrets baghave.

- Vi har før fået stjålet hortensiablomster og skud fra vores buske tættere på huset. Vi rykkede derfor nogle planter langt tilbage i haven, men dem har nogen nu også fundet, lyder det fra en ærgerlig haveejer.

- Grenene er tydeligt skåret år med en god kniv eller saks, så det er ikke et dyr, der har spist dem. Hvem end, der har taget dem, har vidst nøjagtig, hvad vedkommende gik efter, og hvordan de skal beskæres, siger Ove Agnoletti Pedersen, der efter det første tyveri valgte at investere i et vildtkamera til at overvåge dele af den 5.000 kvadratmeter store have.

- Men desværre har jeg ikke nået at få kameraet sat op. Det gør jeg nu, men det jo for sent at forsøge at få nogen holdt ansvarlig i denne sæson, erkender han.

Advarsel til andre haveejere

Nu har den passionerede havemand i stedet valgt at henvende sig til avisen for at advare andre haveejere.

- Efteråret er tiden, hvor der stjæles skud fra hortensia-planterne, lyder det fra Ove Agnoletti Pedersen, der i et par år var formand for Herning Havekreds.

- Skuddene er udviklet her i eftersommeren, og bliver de pottet, slår de rod og er i blomst til efteråret 2021. Derfor bliver de stjålet lige nu, siger han.

Hans egne nu rippede hortentiaplanter er med beskæringen ikke ødelagte, understreger han.

- Men der kommer ikke blomster tilbage foreløbigt. Hvis vejret arter sig, kan vi være heldige, at de måske blomstrer igen om to år, men vi kan også risikere, at der går længere tid.

Dyre og populære

Og det er en straf for ægteparret i Agerskov Gl. Skole.

Da de overtog ejendommen i 2003 var haven forsømt og groet til. Siden har de indrettet den med bede, køkkenhaven og terrasser med læ og ly.

- Vi er i haven hver eneste dag året rundt. Det er vores daglige glæde og fornøjelse at nyde haven, farverne og blomsterne, siger Ove Agnoletti Pedersen, der forsøger at motivberegne på hortentia-tyveriet:

- En hortentiaplante koster vel 60-80 kroner, og hvert skud sat i potte bliver til en ny plante, siger den midtjyske haveejer.

Samtidig har hortentiablomster i tørret form været både trendy og populær igennem længere tid - i år blandt andet også som del af juledekorationer.

- Jeg er 80 år og følger ikke med i modefænomener, men det passer også med årstiden, konstaterer han.

Buskene er tydeligt beskårede, så det kan ikke være et dyr, der har spist sig hortensia-mæt. Foto: Privat