DCH hunde med næse som tingfindere

Kommende eftersøgnings-hunde på kursus i Bording

17. december 2017, 08.43

Hundefører og hunde fra hele Jylland var på skolebænken i og omkring DCHs klubhus i Bording Foto: laila Kempel

HUNDELIV En råkold efterårsdag, hvor himlen truer med at lukke op for sluserne og Kong Vinter puster i vinden var en flok hunde og deres ejere samlet i DCH's klubhus i Bording for, at både ejere og hunde kunne blive bedre og opnå godkendelse som eftersøgningshund.

Den landsdækkende hundeorganisation Danmarks Civile Hundeførerforening - DCH er i øjeblikket ved at skabe et landsdækkende netværk af dygtige hunde, der kan bruges til eftersøgning af tabte genstande.

- Det handler ikke om at finde mennesker og anskudte dyr - men at finde ting som folk har tabt. Vi har på det seneste haft en række rigtige gode historier med hunde, der har fundet små høreapparater, livsvigtige diabetes-apparater, eller bilnøgler, som folk har tabt på gåturen, eller mens de har ordnet haven, fortæller Olav Møller der er nytiltrådt formand for udvalget.

Landsdækkende service

Målet er at få uddannet så mange hunde, at DCHs eftersøgningstjeneste er landsdækkende, så man over hele landet kan ringe til tjenesten og få en forholdsvis lokal hundejer og hund til at rykke og hjælpe med at finde den tabte genstand.

- Vi leder ikke efter dyr og mennesker- kun ting, understreger Olav Møller. Tjenesten er i princippet gratis, men hundeføren skal ikke have udgifter ved at rykke ud og derfor vil den uheldige, der har mistet en genstand, skulle afregne kilometerpris efter statens takster, når et DCH team rykker ud.

Hunde-eksamen

For at sikre, at hundene har et grundlæggende niveau skal de på kursus og vise, at de har næse for opgaverne og således i Bording.

Efter hundeførerne havde fået et par timers teori blev de sendt ud i det råkolde efterårsvejr, hvor der på et naturområde et døgn forinden var blevet smidt en masse ting, som hundene på skift skulle forsøge at finde efter anvisning af deres ejere.

Det var ikke på forhånd en bestemt ting de skulle finde.

- Der er smidt små måleapparater, punge, mobiltelefoner og pilleglas, fordi det handler om at lære hundene, at de skal kunne finde forskellige materialer, fortæller Else Marie Grønkjær Knudsen fra Bording, som var en del af undervisningsteamet.

Hundene kom fra hele Jylland for at blive godkendt til at blive en del af det landsdækkende netværk.

Hjemmearbejde

HundeEjerne træner hjemme med hundene i et par år. Og typisk vil hundene være fire-fem år inden de opnår godkendelse til at være en del af eftersøgningstjenesten.

- Vi har fået etableret en vagttelefon, og det er så op til den, der har vagten at finde den hundefører der bor tættest ved. Vi har et par huller, og derfor er det vigtigt at få udvidet antallet af godkendte hunde, forklarer Olav Møller, der også fungerede som instruktør på dagen.

Målet er at få hele Danmark dækket ind, så der i en radius af 30 km altid vil kunne findes en eftersøgningshund.

Der var godbidder som belønning, når der blev fundet tabte genstande i terrænet Foto: Laila Kempel
Eva Laakso og den syvårige blandingshund Tilde fandt også en tabt genstand i skoven ? Foto: Laila Kempel