Stor børnetandklinik til Ikast

Udgivet:12. februar 2019, 18.21

Læsetid:2 minutter

Foto: Flemming Hansen

Af Mikael Lund
ml@brandebladet.dk

4 år siden

Ikast-Brande Debatten om børnetandplejen kører efterhånden på fjerde år, og »vi er stadigvæk ikke helt i mål«, konstaterede formand for Børne- og Undervisningsudvalget Simon Vanggaard Nielsen (DF).

Det forslag, byrådet i sidste uge skulle tage stilling til, gik ud på at samle tandplejen for de tre tilbageværende skoler i Ikast i byens gamle brandstation ved den nedlagte Vestre Skole, at renovere og opgradere klinikken i Bording samt at nedgradere klinikken i Engesvang til en ren undersøgelsesklinik.

- Det er dejligt med en samlet plan for både den nordlige og den sydlige del af kommunen; det bliver til gavn for både borgere og personale, mente Thomas Østergaard (V), der også havde ros til tandplejens personale for de flotte resultater, der er opnået på trods af utidssvarende faciliteter.

Kasper Pauli Pedersen (S) erkendte, at sagen havde været længe undervejs, men at det blandt andet skyldtes, at der i flere omgange havde været ønske om at få sagen bedre belyst.

Skudt over målet

Fælleslistens Henrik Kraglund var skuffet over, at der ikke indgik en ekstern faglig vurdering i sagsbeskrivelsen. Helt konkret savnede han en vurdering fra kommunens BUT-udvalg (børne- og ungdomstandplejen, red.), og så påpegede han, at Ikast med en klinik på 900 kvadratmeter får en af landets suverænt største tandklinikker.

- Det er skudt langt over målet, sagde han. Alligevel bakkede Fælleslisten, der ikke er repræsenteret i Børne- og undervisningsudvalget, op om forslaget:

- Vi har ikke noget bedre alternativ, erkendte Henrik Kraglund.

Socialdemokratiets gruppeformand Frank Heidemann Sørensen, der selv er fra Engesvang, var naturligt nok ikke begejstret for forringelsen i hjembyen, men erkendte:

- Det er sådan, man laver løsninger i politik. Han gik ikke desto mindre i rette med Venstres Gert Bækgård, der påpegede, at man også vil opleve en forringelse i Ikast, når klinikkerne på Hyldgårdskolen og Nordre Skole lukkes. Socialdemokraten mente derimod ikke, at man kan tale om en forringelse, når det sker indenfor bygrænsen.

Fælleslistens Lotte Stoltenborg ærgrede sig over, at man vil investere 14,4 millioner kroner i det, hun kaldte en »halv løsning« med en levetid på 5-15 år, men Simon Vanggaard Nielsen understregede, at der ikke blot var tale om en femårsløsning.

- Facilitetsmæssigt skal det gerne være en løsning, der kan holde i 15 år, anførte DF'eren, mens Frank Heidemann Sørensen ikke kunne se nogen grund til, at løsningen ikke skulle kunne holde i 25 år.