Læserbrev: Danmark har fået en ny regering

Udgivet:22. december 2022, 07.30

Læsetid:3 minutter

Kasper Pauli. Foto: Henrik Ole Jensen

Kasper Pauli Pedersen (S) Viceborgmester Ikast-Brande Kommune

5 måneder siden

LÆSERBREV En SVM-regering, der skal bringe Danmark igennem svære tider. Det er nok meget godt, vi står jo altså over for nogle ret tunge dagsordener i årene fremover, og i kommunerne har vi brug for brede løsninger, der kan tage hånd om økonomi, inflation, energi, rekruttering, klima, natur osv.

Det er i hvert fald svært at se alternativet med det Folketing, vi fik efter valget, hvor hverken den traditionelle røde blok eller blå blok stod med et egentlig flertal. Og derfor må jeg faktisk også rose den ansvarlighed og vilje til samarbejde, der er udvist.

Viljen og evnen til samarbejde er jo heldigvis heller ikke helt ukendt for en kommunalpolitiker. Selvom vi har vidt forskellige holdninger, prøver vi jo faktisk at gå pragmatisk til værks for at omsætte vores vælgeres kryds til indflydelse, og det er egentlig mit håb, at det er højere værdsat, end at man vælger sidelinjen og blot står og råber.

Selvom det såkaldte »rød-grønne flertal« er vældig omtalt og talt op hos dele af venstrefløjen i disse dage, virker det desværre, som om at man i sin iver herefter allerede lykkeligt har glemt realiteten, at i en sådan konstellation ville man være afhængig af De Radikale - altså det parti, der var hovedårsagen til, at vi overhovedet skulle til stemmeurnerne.

Skærpede mål

Jeg synes egentlig også, det er fornuftigt nok at frigøre sig lidt fra de dele af venstrefløjen, der betragter klimapolitik som en isoleret disciplin i Danmark. SVM-regeringen har skærpet målene og fokus på implementering. Det er stærkt, og man gør det samtidig med, at man er opmærksom på, at det ikke gør nogen forskel overhovedet, hvis det blot sker, fordi vi jager produktion og virksomheder udenlands.

Regeringsgrundlaget har mange gode takter, men selvfølgelig er der også spor, hvor jeg sådan lige umiddelbart klør mig lidt i skægget, men altså det meste er egentlig kun beskrevet i lidt løsere vendinger, og derfor bliver det jo enklere at vurdere, når vi ser de mere konkrete udspil indenfor de enkelte områder.

Jeg vil gå konstruktivt til værks, når vi når dertil - både med ros og kritik, når det er nødvendigt, og heldigvis har vi et godt samarbejde med vores lokale folketingsmedlem Anne Paulin, så jeg er faktisk fortrøstningsfuld.

Frisk pust

På listen over ministre, som jeg glæder mig lidt ekstra til at følge, er Mattias Tesfaye som børne- og undervisningsminister. Jeg tror faktisk, han kan være et friskt pust på posten, og med hans baggrund tror jeg altså, han har nogle forståelser for mennesker, som vi ikke har været helt så vant til.

Louis Schack Elholm bliver også spændende at følge som ny kirkeminister og minister for landdistrikter og nordisk samarbejde. Mit indtryk af hende er, at hun er både ydmyg, grundig og ved noget om det, hun skal arbejde med - det tror jeg bestemt ikke skader hende.

Sidst men ikke mindst: Magnus Heunicke - jeg har personligt værdsat Lea Wermelins fantastiske og grundige arbejde for mere og bedre natur og biodiversitet. Det har jo været et arbejde, der både handlede om resultater, men også en vældig værdi- og kulturkamp i et land som Danmark. Der bliver noget at leve op til, men kan nogen gøre det, tror jeg faktisk, at det er Magnus.

Nu skal de gode intentioner omsættes, når der skal tages ansvar for Danmark.