75 år: Stadig på bølgelængde med de unge

Eli Holm Nicolaisen er stadig i Ikast-Brande Ungdomsskole

Udgivet:17. april 2022, 18.02

Læsetid:3 minutter

Eli Nicolaisen, Brande fylder 75 år tirsdag efter påske, 19. april. Sin alder til trods arbejder han på fuld tid som leder af ungdomsskolen i Brande og har ingen aktuelle planer om at gøre brug af sin ret til at modtage tjeneste­mands­pension. Foto: Malene Tswai

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

NAVNE Han er gammel nok til at være deres bedstefar - altså to generationer foran de unge, som er en vigtig del af det hverdags- og arbejdsliv, han stadig fylder sin kalender med.

Ungdommens grand old man i Ikast-Brande Kommune har netop rundet de 75 år.

Eli Holm Nicolaisen hedder han. I mange år bosat i Tulstrup nord for Ikast, men siden kommunesammenlægningen i 2007 med fast adresse på en villavej i Brande.

Dåbsattesten fortæller, at der bag det grånende hår og brillerne på næsen gemmer sig en aldrende sjæl på tre gange 25 år, men bag frontal-lapperne er der langt til begyndende demens og rysten på hånden. Et nyopereret knæ har bragt ham tilbage i fuld vigør, og han har ingen aktuelle planer om at gøre brug af den tjenestemandspension, der de seneste 13 år kun har ventet på, at manden gik på pension.

De smukke unge

Eli Holm Nicolaisen holder sig ung med de unge og er til enhver tid klar til at stå på mål for sine holdninger og sin kamp for at sikre ordentlige forhold til sine hjertebørn: de smukke unge mennesker, som Kim Larsen synger.

Eli Nicolaisen rykker sig med de unge og nyder tydeligvis at være sammen med dem og følger med tiden.

Generationskløften eksisterer ikke - og dog ...

- Jeg læste en dag på Facebook, at jeg var »swag«. Det forstod jeg ikke, og ja, der er da ord, som jeg ikke helt er dus med. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at swag er positivt, så jeg lever med, at jeg ikke altid forstår, hvad de siger, afslører Eli Nicolaisen og pointerer, at begynder de at udfordre ham, har han selv masser af slangord at byde ind, som de unge til gengæld ikke forstår.

Øboen

Eli Holm Nicolaisen er født på Rømø og flyttede hjemmefra som 18-årig for at læse på seminariet i Ribe.

Han skrev en ansøgning, til Nordre Skole, men sendte den ikke og har aldrig fundet ud af, hvem der gjorde det.

- Men en dag ringende skoleinspektøren på Nordre Skole i Ikast, Erik Lorenzen, og bad mig komme til en samtale, fortæller fødselaren, der blev ansat og hurtig viklede sig ind i det lokale foreningsliv og ikke mindst arbejdet på den kommunale ungdomsskole.

Han og den daværende inspektør, Holger Laursen, var som et par forvoksede teenagere, der konstant opfandt nye ideer, der blev lanceret og præsenteret for den lokale ungdom, der labbede det i sig, og var med til at sikre, at Ikast-Brandes Ungdomsskole kom til at høre til blandt de mest populære i Danmark - rent statistisk med den største tilslutning i alt fald.

I 1984 blev Eli Nicolaisen hentet ind som pædagogisk medhjælper, og han opgav i 1991 sit skolelærerjob til fordel for en stilling som viceinspektør i ungdomsskolen.

I 2007 blev ungdomsskolerne i den nye Ikast-Brande Kommune lagt sammen til én, og Eli Nicolaisen blev bedt om at tage sig kærligt af den nye Brande-afdeling, der trængte til et gevaldigt løft op på det høje niveau, han sammen med Holger Laursen havde skabt i Ikast.

Eli Nicolaisen er gift med Karin og har to voksne børn og fem børnebørn. I sin fritid derudover er Eli Nicolaisen glad for at gå på jagt og tage på fisketure, og så vil hans hustru også gerne have ham med op i campingvognen, der står fast i Humlum nord for Struer.

Eli Nicolaisen oplever ikke en generationskløft til sine hjertebørn. Men det krævede dog en forklaring, da han på de sociale medier kunne læse, at han var »swag«. Foto: Malene Tswai
Eli Nicolaisen har siden 1991 været fuldtidsansat i den kommunale ungdomsskole - siden 2007 som leder af afdelingen i Brande. Foto: Malene Tswai