Isenvad fejrer sit forsamlingshus

Æ Wajj har været landsbyens mødested i 50 år

Udgivet:04. november 2022, 14.45

Læsetid:2 minutter

Æ Waaj - Isenvad Forsamlingshus bliver brugt til mange arrangementer og aktiviteter, og tirsdag var huset et af de 10 valgsteder i Ikast-Brande Kommune. Billedet her stammer dog tilbage fra 2013, hvor kommunen havde inviteret til lokalplans-messe. Foto: Privatfoto

Laila Kempel
Journalist

11 måneder siden

JUBILÆUM Siden 1972 har Æ Waaj været det naturlige sted at mødes, hvis man bor i Isenvad.

Byens forsamlingshus har nemlig dannet rammen om mange festlige begivenheder i 50 år, og det bliver markeret på søndag, hvor der er inviteret til fest og helstegt pattegris i huset.

Historien om forsamlingshuset begynder allerede 100 år tidligere med et missionshus »Brødres håb«

Lokalhistoriker Erik Kavin har kigget dybt i historien og skriver blandt andet:

Man valgte at placere missionshuset ved landevejen ved vadestedet over Isenbæk i nærheden af tre ældgamle ejendomme: Isenvadgård, Sandgård og Drantumgård samt en mindre ejendom, der ikke længere eksisterer. Missionshuset blev således spiren til Isenvad. I foråret 1886 brændte missionshuset, hvor tillige en købmand, Johannes Jespersen, sad til leje. Hans varer var ikke forsikret, så han led stor økonomisk skade. Desuden indebrændte købmandens ko, og hans hest blev forbrændt. Ilden menes opstået i et lille husmandssted, der var nabo til missionshuset. Den bredte sig uheldigvis til »Brødres Håb«. Året efter blev missionshuset genopført. I årenes løb steg befolkningstallet, der nødvendiggjorde et større missionshus. Et nyt missionshus, »Betania«, blev opført ved siden af mejeriet.

Derfor blev det gamle missionshus overdraget til byen i 1915, men i 1931 blev også det for småt. Derfor blev der bygget en sal, og det oprindelige hus blev til køkken og bryggers. I 1941 blev der bygget et nyt indgangsparti.

Planer tager form

Allerede i 1967 begynder byen dog at arbejde med planer om at opføre et nyt forsamlingshus, og 6. november samme år blev der holdt stiftende generalforsamling for »Æ Waaj A/S«.

I løbet af sommeren 1971 begyndte man at bygge det nye hus, som stod færdig året efter, hvor det også blev indviet.

I dag er Æ Waaj et velfungerende forsamlingshus med stor værdi for lokalsamfundet.

Det lidt finurlige navn stammer fra det ældgamle udtryk om vadestedet over Isen bæk, hvor huset er bygget

Den gamle vej, der forbandt Ikast og Ejstrup (senere Ejstrupholm), har ikke været særlig befærdet, men har haft stor betydning for lokalbefolkningen.

Jubilæet fejres på søndag, hvor der holdes åbent hus om eftermiddagen, hvor alle, der har lyst og lejlighed til at bruge et par timer i hyggeligt samvær, er velkomne.

Der bydes blandt andet på helstegt pattegris som en del af festlighederne i Æ Waaj.