Læserbrev: Sommerbrev til Ikast-Brande Byråd

7. juli 2021, 06.55

I juni præsenterede Ikast Bymidte visualiseringerne af et nyt Strøgcenter projekt, som selskabet håber på kommunal finansiering til. Visualisering: Jesper Darling Mørk, 3D-Explainer

LÆSERBREV Efter at have arbejdet i mere end to år på fastholdelse af butikker i Ikast midtbyen, som er lykkedes over al forventning, har Ikast Bymidte ligeledes arbejdet med muligheden for et nødvendigt face-lift af selve Strøgcenteret. Vi har samtidig set vores nabobyer opruste ved med kommunale midler at have skabt nogle ambitiøse bymidter med politisk mellemkomst.

I Ikast har det altid været private kræfter (læs udvikling af gågaden i 1979 og etablering af Strøgcentret Ikast i 1992), der har været den primære ressource i dette arbejde. Med naturlig hjælp af kommunen naturligvis. Men her må vi nu se os overhalet af andre kommuners villighed til handelsby-udvikling. Prioriteringen har ganske enkelt været overbevisende i kommunerne omkring os, og konklusionen fra Ikast Bymidte er , at der skal større muskler til end de mange frivillige timer, der indtil nu er lagt i vores projekt omkring bymidten.

Derfor kan vi jo som interesseorganisation, ejerforening og udviklingsselskab håbe på, at det lykkes at realisere vores store drøm om vision Facelift af Strøgcentret Ikast. Vi har fået en særdeles positiv modtagelse alle vegne lige gyldigt, hvor vi har præsenteret den flotte 3D-animation, som vil give Ikast by den opgradering, som fik så stor betydning med den overdækkede gågade i 1992. I øvrigt samme år, som sidst vi blev Europamestre, men det er som bekendt længe siden.

Nu står vi der igen. Det er vigtigt for byen og for kommunen ikke mindst, at den by hvor ca. 42 procent af borgerne bor, fremtræder repræsentativ, attraktiv og dynamisk – både for at fastholde borgere, men i lige så høj grad for at tiltrække turister og nye borgere. Dette giver gode skattekroner i kommunekassen, og så kan det bidrage til at fylde alle de lejligheder op i Ikast midtby som er under opførelse og projektering i øjeblikket – både privat og med kommunal støtte via almene boligselskaber. Det er med en fart, så man må nappe sig i armen. Drømmer jeg eller er jeg vågen. Bymidten er under kraftigere omvæltning end set nogen sinde før i byens snart 150-årige historie, og derfor er det også vigtigt, at vi får ansigtet – nemlig byens forretningsstrøg med. På samme måde som kommunen har faceliftet den nordlige del af Strøget ned mod banen bare for at tage èt godt eksempel. Og på samme måde, som der er ofret henholdsvis 69, 68 og 32 mio. kommunale kroner på bymidterne i Herning, Viborg og Silkeborg. Hos os taler vi som bekendt kun 15 mio., hvoraf de 14 mio. jo reelt er afsat for de næste par år. Det er vores inderste håb, at byrådet viser handling, mod og løsningsorienterethed i de budgetdrøftelser og forhandlinger, der finder sted netop nu. Vi oplever heldigvis en opbakning og en vilje blandt byrådets partier, og hvor der er vilje er der som bekendt også en vej.

Vi er nok også nået til det punkt, hvor de frivillige ressourcer er udnyttet til et maksimum og kalder på et kommunalt commitment som den drivende kraft.

Med håb om en god sommer, Danmark som Europamestre, væk med corona og et Strøgcenter vi kan være bekendt til glæde for alle kommunens borgere.