
Firedobbelt overskud hos Claire
Ikast-firmaet går fra nedgang og et plus på cirka fire millioner i 2020 til fremgang og et plus på næsten 16 millioner kroner
Udgivet:09. april 2022, 08.00
Læsetid:3 minutter
Ikast-virksomheden Claire Group kan kigge tilbage på et succesfuldt 2021, hvor et godt onlinesalg kompenserede for en lavere omsætning i de fysiske butikker. Foto: Henrik Ole Jensen
12 måneder siden
REGNSKAB Fremgang er atter kommet på mode hos Claire Group. Hvor tøjfirmaet fra Ikast i 2020 landede et regnskabsplus før skat på 4,1 millioner kroner - en halvering fra året før - nåede man denne gang et plus på 15,8 millioner kroner.
- Det er faktisk ikke et rekordregnskab. Vi havde et par guld-år i 1980’erne, men vi skal helt tilbage dertil for at finde noget bedre, så vi er rigtig godt tilfredse. Ikke mindst i et år, hvor rigtig mange ting har undergået store forandringer på grund af corona-situationen, siger administrerende Claire-direktør Anders Hust.
Han fortæller om gynger og karusseller i et pandemiramt år.
- Vi kan tage vores egne 25 butikker først. De har givet decideret underskud i det seneste regnskabsår. Der blev vi ramt. Opturen kom på de 40-45 onlinesteder, vi sælger til. Folk sad hjemme, ungerne kravlede i gardinerne, så der skulle købes tøj. Her har der været stor fremgang, fortæller han.
Claire sælger også til 800 »almindelige« butikker.
- Her er resultaterne meget spredt fægtning. Dem, der gjorde meget i click-and-collect-systemer og også har haft en form for online-shop, de har klaret sig rigtig godt, mens de mere traditionelle butikker, de har lidt. Det er vist ingen hemmelighed, fortæller han.
Opkøb har bidraget
Ikast-firmaet købte Herning-konkurrenten No Brakes, og det er gået godt, fortæller direktøren.
- Vi fik implementeret vores opkøb af No Brakes som en del af familien sidste april, så de indgår i regnskabet i ni måneder, og de giver også et bidrag til bundlinjen.
Claire har altid haft stor fokus på det etiske aspekt af tøjbranchen, også før det blev smart at sige CSR.
- Vi blev allerede etik-certificeret i 2012 som de første i Skandinavien, der blev certificeret på den måde, siger han.
Det betyder blandt andet, at leverandører tjekkes af uafhængige folk.
- Har I nu kantiner? Er der ordnede toiletforhold? Betaler I de aftalte 10 procent over mindstelønnen i det pågældende land? Kan I dokumentere det med en lønseddel?, er nogle af de ting, der bliver forhørt om, forklarer Anders Hust.
Der er også en grøn del af certificeringen.
- Vi ser på elementer som transport, emballage, pakning. Vi er nået rigtig langt her. Eksempelvis også med at benytte mere bambus i produkterne. Vi gør, hvad vi kan. Det har altid været vores mål at lægge på her, siger direktøren, der fortæller, at de eksterne folk, der tjekker certificeringen, også en gang imellem lægger vejen forbi Claire-domicilet.
Ordnede forhold
- Vi skal også smage vores egen medicin. Det er sundt at tjekke, om alting er i orden. Er der styr på løn, overenskomst og ens vilkår for alle. Vi bruger de samme hæve-sænke-borde, uanset om man er lagermand eller økonomidirektør. Dengang i 1990’erne, hvor jeg selv rendte rundt på lageret, hvis der kom en papkasse med 50 kilo cowboybukser, så løftede man den, uanset om det værkede lidt i ryggen hele weekenden. Den går heldigvis ikke længere. Alt bliver tjekket via uanmeldte audits. Pludselig står de her, og så skal flugtveje, hjertestartere og ordnede forhold for alle være i orden, ellers så dumper man jo. Sådan skal det være, siger han.