Matematik under dynen og savnede venner: Vilje, kampgejst og evnen til at holde modet oppe

3.g’erne fra Handelsgymnasiet Ikast-Brande er dimitteret efter et år med afsavn, men trods alt også gode oplevelser

Udgivet:26. juni 2021, 10.53

Læsetid:2 minutter

Eleverne på Handelsgymnasiet Ikast-Brande har skrevet historie i år med månedslange perioder med hjemmeundervisning. En ekstra udfordring til studierne, som eleverne også klarede. Det giver hår på brystet fremover. Foto: Tom Laursen

Mikkel Korsgaard Christensen
Journalist| mkc@herningfolkeblad.dk

STUDENTER Øjnene brænder, og hovedet dunker en anelse hos Alexander Krogh Breinbjerg fra Nørre Snede lidt over halv ti fredag formiddag. For bare få timer siden hang han med hovedet ud af en studentervogn og jublede sin glæde og lettelse ud over byen.

Om lidt skal han dimittere fra Handelsgymnasiet Ikast-Brande og sendes videre til næste del i sit liv.

Alexander Krogh Breinbjerg smiler dog ved synet af sine klassekammerater, som kommer slentrende mod kantinen.

- Det har været en vild uge indtil nu, og det var lige, hvad vi trængte til, siger den nybagte student.

Med matematikundervisning under dynen og savnet til vennerne, har coronapandemien sat et historisk aftryk på netop hans studietid.

- Jeg synes da, det er uretfærdigt, men efter restriktionerne blødte en anelse op, har skolen også gjort en indsats for at bringe os sammen igen. Minderne fra vores studieture må vi nøjes med at forestille os. Skolen arrangerede heldigvis en hyggetur til Aarhus, hvor vi fik nogle gode øl, og på den tur skete der bare noget positivt, lyder det fra Alexander Krogh Breinbjerg.

Offerrvilje i kamp

Coronapandemien har dikteret en stor del af de studerendes hverdag, og selv om det hele synes lidt lysere netop nu, spiller pandemien fortsat et puds. Således må Handelsgymnasiet Ikast-Brande dimittere to klasser ad gangen.

På stolerækkerne afbrydes småsnakken fra de stolte forældre af klapsalver, mens eleverne på række kommer ind i kantinen til klavertoner fra Kim Larsens »De smukke unge mennesker«.

Uddannelsesleder Elisabeth Egholm Hattens holder en kort kunstpause, ser ud over studenterne og citerer John F. Kennedy:

»Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country«, siger hun og kobler linjerne direkte ind i de studerendes liv, som det seneste halvandet år netop har gjort rigtig meget for deres land ved at blive hjemmeog skære næsten alt det gode ved ungdomslivet fra.

- 60 år efter Kennedys berømte citat står vi her med jer. En generation, som i den grad har gjort noget for jeres land. Det er en stor opgave at tage en studentereksamen, og her er gode sociale relationer en hel central del. Vi ved godt, at sammenholdet i klassen er den udløsende faktor, der får jer til at komme om morgenen. Som holder jer oppe, når modet svigter, og arbejdsbyrden synes for stor. Sammenholdet har I måttet undvære længe, og alligevel har I klaret det. I har taget en for holdet. I har trods udfordringer udefra taget en studentereksamen. Det er godt gået, siger Elisabeth Egholm Hattens.

Uddannelsesleder Elisabeth Egholm Hattens var stolt af sine elever og roste blandt meget andet deres offervilje og kampgejst. Foto: Tom Laursen