Medfølelse med eleverne: Ikast-Brande Gymnasium aflyser den traditionsrige musical igen i år

År 2022 bliver som sin forgænger et år uden musical på Ikast-Brande Gymnasium. Aflysningen medfører frustrationer blandt elever og undervisere, men også blandt borgere i kommunen

Udgivet:16. januar 2022, 13.54

Læsetid:3 minutter

Camilla Krath til audtion i efteråret 2021, hvor hun sang Shit og Chanels »Smuk og dejlig«. Foto: Steen Hebsgaard

Mikkel Korsgaard Christensen
Journalist| mkc@herningfolkeblad.dk

CORONASMITTE Musicalen har gennem tiden været et skelsættende øjeblik for tusindvis af gymnasieelever I Ikast-Brande. En lang proces med et sammentømret fællesskab, som kulminerer i en fremførelse, hvor mange unge tanker selvtillid nok til en hel ungdom. Hvor man bliver klogere på sig selv og oplever sider af sin person, man aldrig har set før.

Ingen tvivl om musicalens betydning, og derfor gjorde det også ondt, da Ikast-Brande Gymnasium måtte meddele, at coronapandemien igen spænder ben for årets store vinterbegivenhed, musicalen »HC Andersen - der var engang«.

En musical skrevet af Rasmus Mansachs, som skulle være fremført i februar. På grund af smittesituationen har gymnasiet forsøgt at finde et tidspunkt i foråret. Men uden held.

Rektor Marianne Dose Hvid føler derfor også med eleverne.

- Det her er meget frustrerende. Vi aflyste også sidste år, så vi forsøgte at vende hver en sten for at kunne gennemføre, men det var ikke muligt. Det sidste vi ønskede, var at aflyse, men vi ville komme for tæt på eksamensperioden og SRP-skrivningen. Lige nu må vi ikke blande eleverne på tværs, og det gør det jo også umuligt at øve. Vi er meget kede af det, og det er først og fremmest synd for eleverne, men også for byen, som havde glædet sig til at se forestillingen.

Frustrationer på Facebook

Rektorens sidste påstand bliver i høj grad bekræftet på Ikast-Brande Gymnasiums Facebookside. Her har gymnasiet sendt den triste nyhed ud, hvilket afføder stærke reaktioner fra borgere, som både er skuffede, men som i høj grad føler med eleverne.

»Hold k… hvor er det synd for eleverne og alle de timer, de allerede har lagt i det.🥲Tre år på musiklinjen og én musical«, skriver Marianne Jakobsen eksempelvis.

Hun bliver suppleret af Anna Guldborg Riemenschneider, som blandt andet skriver:

»Eleverne er blevet snydt for stort set alt i løbet af de sidste par år, så giv dem dog denne fantastiske oplevelse«.

Camilla Krath går i 3.g og skulle have spillet en af hovedrollerne - nemlig Tornerose. Det er en trist 3.g’er, som møder Folkebladet i Quben, hvor forestillingen skulle have fundet sted.

- Man ved jo snart ikke, hvad man skal sige. Det er bare super ærgerligt. Jeg havde glædet mig meget. Omvendt kan jeg godt se, at gymnasiet gjorde, hvad de kan for at få det til at lykkes, men det kom for tæt på vores eksamener, siger Camilla Krath.

En flig af sammenholdet

Hun havde glædet sig til at opleve det sammenhold, som opstår, når et hold sammen skaber en musical.

- Selve det her berømte sammenhold har vi oplevet en lille del af, men slet ikke den fulde pakke. Det skulle jo først til rigtigt at begynde nu her, og vi mister også den følelse, man står med foran publikum, når en forestilling er afsluttet og vellykket, siger Camilla Krath, som helst ikke vil tænke for meget på, at hun nu aldrig får en ny chance for at være med i en muscial i sin gymnasietid.

Ikast-Brande Gymnasium oplyser videre, at man håber på at kunne fremføre en række sange fra musicalen til forårskoncert 26. april.

I den aflyste musical »H.C. Andersen - der var engang« ville eleverne have præsenteret 18 danske hits fra de seneste 40 år. Camilla Krath skulle have spillet en af hovedrollerne som Tornerose i en fyldt Quben. Nu må hun nøjes med at forestille sig, hvordan det ville have været. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen