Klar til ceremoni med borgmester-håndtryk

Ceremonien i byrådet ligger klar, når nye statsborgere skal bydes velkommen

Udgivet:23. november 2019, 11.23

Læsetid:2 minutter

Byrådsmedlem Yildiz Kibar (S) har tyrkiske rødder og blev dansk statsborger for en halv snes år siden, men dengang var det uden obligatorisk håndtryk. Foto: Laila Kempel

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

Ikast-brande Et enigt byråd bakker op om den ceremoni, der skal ske, når borgere i Ikast-Brande Kommune tildeles et dansk statsborgerskab.

Der er tale om en såkaldt grundlovs-ceremoni, der holdes to gange om året. Premieren finder sted bag lukkede døre i byrådssalen i Ikast til februar.

Det er borgmester Ib Lauritsen (V) samt viceborgmestrene Simon Vanggaard (DF) og Frank Heidemann (S), der er udpeget til at forestå ceremonien - enten sammen eller hver for sig.

Det er op til den enkelte borger at tilmelde sig ceremonien, der indledes med, at repræsentanten fra byrådet oplyser om formålet, hvorpå ansøgeren underskriver en erklæring. Ceremonien rundes af med, at der udveksles håndtryk.

Efter ceremonien sendes de fornødne papirer og erklæringer til Udlændinge- og Integrationsministeriet, og statsborgerskabet træder først i kraft, når man her har modtaget dokumentation for, at ansøgeren har deltaget i ceremonien.

I 2018 fik syv personer over 18 år i Ikast-Brande dansk statsborgerskab. I år er tallet indtil videre tre.

Intet håndtryk

- Jeg blev selv dansk statsborger i 2009. Dengang var der intet krav om håndtryk. Det bliver jeg såmænd ikke mere dansk af, men jeg har det fint med en ceremoni, som jeg betragter som en hyldest og en velkomst, siger tyrkisk fødte Yildiz Kibar (S).

- Jeg ser frem til disse ceremonier. Det er en god idé, også det med at give hånd. Det er en dansk tradition, mente Simon Vanggaard (DF).

- Det er en god løsning at højtideliggøre det lidt, samstemte Annette Mosegaard (K).

- Det er efter min mening en politisk måltidskasse med flere ingredienser. Noget kan man lide, mens der er andet, man bryder sig mindre om. Det med håndtrykket er ren symbol-politik fra Venstre og overgås kun af smykkeloven, men i det store hele er forslaget om ceremoni spiseligt, afgjorde Henrik Kraglund (FL).

- Jeg er lidt ambivalent. Det er lidt mærkeligt at tvinge nogen til at give hånd. På den anden side er det jo også en højtidelighed, der er værd at fejre, mente Kasper Pauli (S).

Hele sagen om ceremonien blev rundet af ved borgmester Ib Lauritsen (V), der stilfærdigt gjorde opmærksom på, at den enkelte borger jo ikke tvinges til et dansk statsborgerskab og dermed til at udsætte sig selv for at skulle give hånd.

- Det er et tilbud, fastslog borgmesteren.