Ikast-Brande Kommune tager imod »vild« udfordring

To tv-kendisser og miljøministeren indbyder de danske kommuner til at dyste om at skabe mest ny biodiversitet. Ikast-Brande Kommune er klar på udfordringen

Udgivet:04. april 2021, 08.50

Læsetid:3 minutter

En landsdækkende konkurrence blandt de danske kommuner skal give Syvplettede mariehøns (billedet) og mange andre dyr bedre levebetingelser. Ikast-Brande Kommune siger ja til at deltage i konkurrencen, som skal køre frem til slutningen af 2022. Som en del af forløbet vil »Bonderøven« Frank Erichsen og biolog Morten DD Hansen sammen med et produktionsselskab følge og filme udvalgte kommunale indsatser. Foto: Morten Top-Jensen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

IKAST-BRANDE Miljøministeriet har inviteret alle landets kommuner med til at dyste om at blive »Danmarks vildeste kommune«.

Nu kan man jo være vild på mange måder, men i dette tilfælde handler det om at øge biodiversiteten. Altså at skabe grobund for mere variation i den levende natur.

Invitationen har været en tur forbi teknik- og miljøudvalget, og her siger politikerne ja tak, fortæller udvalgets formand, Henrik Engedahl (V).

- Vi synes, det er spændende at arbejde med. Vi gør det faktisk allerede, og vi har i forvejen afsat penge i budgettet til at forøge driften af grønne områder. Blandt andet med indsatser der løfter biodiversiteten. Konkret kan man pege på et eksempel som det foran Administration Vest på den tidligere Vestre Skole. I stedet for at anlægge en ensartet græsplæne med et par træer i, lavede man en beplantning med forskellige typer blomster, som giver bedre levegrundlag for insekter, siger Henrik Engedahl.

Udspringer af tv-program

Konkurrencen »Danmarks vildeste kommune« udspringer af Hjørring Kommunes projekt »Naturkommunen blomstrer vildt«, hvor man ønsker at få flere områder med vilde blomstrende planter for på den måde at øge biodiversiteten ved at skabe flere levesteder for sommerfugle og andre insekter.

DR1 viste projektet i tv-serien »Giv os naturen tilbage«, som blev sendt i september 2020. Resultaterne af Hjørring Kommunes projekt viser, at indsatsen allerede efter første år har båret frugt i form af flere sommerfugle, bier og svirrefluer.

»Danmarks vildeste kommune« begynder i dette forår. Der er fuldstændig frie rammer for hvilke initiativer, man som deltagende kommune vil sætte i gang.

I slutningen af 2022 vil den vildeste kommune blive kåret.

Vinderen er den kommune med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt, baseret på blandt andet idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber.

Tv-hold følger med

Dommerpanelet består blandt andet af miljøminister Lea Wermelin (S), »Bonderøven« Frank Erichsen og biolog Morten DD Hansen fra Nørre Snede.

De to tv-personligheder vil sammen med et produktionsselskab følge og filme udvalgte kommunale indsatser i kampen om at vinde titlen.

Miljøministeriet bidrager med information og materiale til de tilmeldte kommuner.

Hos politikerne i Ikast-Brande Kommune lyder vurderingen, at deltagelse i konkurrencen er en gylden mulighed for at styrke samarbejdet med forskellige organisationer, inddrage borgere og skabe grobund for nye initiativer.

- Det kan være beboerforeninger, interesseorganisationer og private haver, siger Henrik Engedahl.

Samtidig er konkurrencen helt på linje med byrådets pejlemærke fra Vision 2018-2025 om »Liv i hele kommunen«.

Konkurrencen understøtter også den lokale tilgang til FN’s »Agenda 21«, som handler om at fremme biologisk mangfoldighed.

Som en ekstra bonus vil ekstra fokus på de naturmæssige herligheder her på egnen være et godt kort på hånden i forhold til at lokke østjyder væk fra storbyernes asfaltjungle med skyhøje boligpriser.

En landsdækkende konkurrence blandt de danske kommuner skal give mange dyr bedre levebetingelser. Ikast-Brande Kommune siger ja til at deltage i konkurrencen, som skal køre frem til slutningen af 2022. Som en del af forløbet vil »Bonderøven« Frank Erichsen og biolog Morten DD Hansen sammen med et produktionsselskab følge og filme udvalgte kommunale indsatser. Foto: PR-foto