En million kroner til medarbejderne: Claire investerer i fremtiden

Medarbejderne hos Claire kan vente en million kroner til deling efter corona-krisen

21. juni 2020, 04.00

Andres Hust spår, at den grønne omstilling vil tage til i fart. Foto: Henrik Ole Jensen

ERHVERV Fremtiden plejer at blive beskrevet som lyserød, hvis det går godt, men Anders Hust, stifter og medejer af tøjvirksomheden Claire i Ikast, spår en grøn fremtid for modebranchen.

Lige nu er verden dog i sort. Corona-krisen har ramt tøjbranchen fra alle sider. Kina lukkede ned for produktionen, lande i både øst og vest lukkede ned for transporten - og regeringer verden over lukkede ned for butikker og bevægelighed.

- Vi kigger ind i et regnskab for 2020, hvor vores bedste bud lige nu er et nul-resultat. Og inden corona-krisen var vores vurdering et overskud på ti millioner. Alle, vi handler med, lukkede ned. Vores egne 21 butikker er blevet lukket. Det betyder, at der kom ingen varer ud, og så kommer der heller ingen penge ind, siger Anders Hust.

Overskud bliver belønning

Alle ansatte i firmaet er gået ned på fire dages uge. Det betyder 20 procent kortere arbejdsuge og også 20 procent mindre i løn. Men får Claire atter overskud, vanker der en kontant belønning til medarbejderne.

- De vil få den første million af overskuddet, når Claire igen leverer plus på den pæne side af fem millioner. Det er som en tak for, at de alle straks var med på at gøre deres for at redde virksomheden gennem det her, siger han om firmaet, der har eksisteret siden 1975.

Dermed har firmaet oplevet verdensnedture efter Sars, Mers, oliekrise, finanskrise og 11. september - men man kigger nu ind i en corona-virkelighed, der ifølge Anders Hust på kort sigt er værre.

- Men vi fyrede ingen og sendte ingen på lønkompensation. Alle gik 20 procent ned i løn, så det her er vores tilbagebetaling til dem, siger Anders Hust.

Han kan dog allerede nu se de første tegn på boblende optimisme. Danske butikker - og ikke mindst storcentre - er atter åbnet, og det samme gælder i lande som eksempelvis Tyskland, Østrig, Norge og Finland, som Claire også gør forretninger i.

Investering i CSR

Derfor er man også allerede begyndt at tænke på, hvordan verden ser ud på den anden side af corona-epidemien. Faktisk kan Anders Hust også fortælle, hvad den anden - og sikkert også tredje - million skal gå til, når medarbejderne har fået deres første del af fremtidens overskudskage - nemlig CSR.

Det er en forkortelse for det engelske udtryk Corporate Social Responsability - betegnelsen for virksomheders arbejde med sociale og miljømæssige hensyn i deres forretning.

- Vi går ind i et CSR-årti på rigtig mange områder - rejser, transport og tøj. Jeg forestiller mig, at mange af de store spillere på tøjmarkedet om ganske kort tid vil kræve af tøjproducenter, at man kan gøre rede for tøjets rejse fra vugge til grav, siger han.

Det kan man i Claire, hvor man med mærkerne Hust, Claire og Claire Woman er helt åbne omkring eksempelvis produktionen og transporten af deres produkter.

De ansatte hos Claire er ikke sendt hjem. De er i stedet gået på fire dages uge. Når firmaet når på den anden side af corona-krisen vanker en million kroner til deling. Foto: Henrik Ole Jensen