Neon op på gavlen

Fernisering af gavlkunst ved biblioteket samt udgivelse af en avis

Udgivet:09. september 2022, 16.00

Læsetid:1 minut

Midt i denne måned får Ikast et nyt kunstværk. Det bliver gavlkunst, der skal erstatte de nuværende HC Andersen-inspirerede friser. Foto: Flemming Thulstrup

Flemming Thulstrup
Journalist

1 år siden

IKAST Hvordan kan FN’s verdensmål nummer 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst, vises som kunst på en gavl i Ikast?

Den opgave er lagt i hænderne på Sofie Amalie Andersen, der er kunstner og bosat på Bornholm.

Hun sammenkobler gavlprojektet med litteratur gennem en husstandsomdelt avis og en lysinstallation på gavlen på Ikast Bibliotek, der vender ud mod Jens Holdgaards Vej. Det er tanken, at ikastboerne skal inddrages i kunstprojektet, der har titlen »Giornata«, der er det italienske ord for dag. Ordet benyttes ofte i sammenhæng med arbejde, og kan således betegne et dagsværk.

Lørdag 17. september indvies den nye verdensmålsgavl. Det sker i forbindelse med litteraturfestivalen »Vild med Ord«.

Som en del af projektet vil en avis med tekster og illustrationer blive omdelt til alle husstande i Ikast. Avisen er inspireret af arbejdslivet i Ikast og de lokale virksomheder.

Halvvejs med projektet

Den 33-årige kunstner er uddannet fra Malmö Konsthögskola samt Kunstakademiet i Oslo. Hun har desuden en bachelorgrad i kunsthistorie fra Københavns Universitet. Sofie Amalie Andersen arbejder på tværs af forskellige medier og materialer, og hun har siden 2018 arbejdet med værksserien Giornata, som ofte tager form som en trykt avis, hvor både tekster og illustrationer er fremstillet af kunstneren selv.

Med ferniseringen af gavlen i Ikast er projektet med Verdensmålsgavlene næsten halvvejs.

Bag det omfattende projekt står kulturkonsulent Carsten Jensen, der i første omgang beskrev projektet i en opgave, men det er nu altså ved at blive til virkelighed.

17 byer i 9 jyske kommuner er involveret.

Det er udover Ikast-Brande Kommune også kommunerne Struer, Varde, Ringkøbing-Skjern, Syddjurs, Skive, Hedensted, Herning og Holstebro.