Beredskab målrettes også til erhvervslivet

Mens antallet af nye ledige som følge af corona-krisen bekymrer, har Ikast-Brande Kommune løbende fokus på den vigtige og nødvendige støtte til erhvervslivet

25. marts 2020, 12.00

Som i alle dele af Ikast-Brande Kommune er rådhuset i Ikast lukket ned. Men nødberedskabet arbejder på fuld tryk. Blandt andet sidder jobkonsulenter klar hjemme ved telefonen for at tale med borgere, der har brug for rådgivning. foto: jacob hove

IKAST-BRANDE Mens tallene for arbejdsløshed i Ikast-Brande Kommune fortsat stiger, arbejder både erhvervs-, stabs- og arbejdsmarkedsafdelingen ifølge borgmester Ib Lauritsen (V) løbende og målrettet for bedst muligt at understøtte kommunens erhvervsliv, som for en stor dels vedkommende allerede er hårdt økonomisk ramt af corona-krisen.

- I alle afdelinger bliver der knoklet for at skabe løsninger, der understøtter erhvervslivet i vores område bedst muligt. Det er både vigtigt og nødvendigt, at vi definerer og bruger de muligheder, vi har på kommunalt plan for at bakke op i den her meget svære situation, siger Ib Lauritsen.

Fyringer får konsekvenser

I alt har Ikast-Brande Kommune de seneste 10 dage fået en netto-tilgang af arbejdsløse på 114 personer.

- Det er naturligvis bekymrende. Først og fremmest for de mennesker, der bliver ramt af arbejdsløsheden. Vi håber, de igen kommer i beskæftigelse, når vi forhåbentligt snart er igennem nødsituationen, siger Charlotte Gye Sørensen, leder af arbejdsmarked- og borgerserviceafdelingen i Ikast-Brande Kommune.

I sidste uge fyrede to af områdets store arbejdspladser, Bestseller i Brande og DK Company i Ikast, Danmarks største og næststørste modekoncerner, henholdsvis 750 og 125 medarbejdere.

- De mange fyringer får med garanti en indflydelse på vores tal i den kommende periode også, siger Charlotte Gye Sørensen, der samtidig bekymrer sig over timingen for udviklingen:

Normalt tid for sæsonarbejde

- Det er lige nu sæson for landbrug, gartnerier og nogle af de større industrivirksomheder begynder at hyre ind op til deres højsæson. Det kommer formentlig heller ikke til at ske foreløbig. På positiv siden kan vi notere et mindre fald i udgifterne til sygedagpenge, uden at vi kan definere en specifik grund til den udvikling andet end, at flere sygemeldte er vendt tilbage på job, siger Charlotte Gye Sørensen.

Hun understreger samtidig, at jobcentrets beredskab har været fuldt rullet ud siden forrige uge:

- Der er lukket ned for personlige møder. Men jobkonsulenterne arbejder hjemmefra og er klar til at tale med de borgere, der har brug for det.

Genbrugspladser åbne for erhverv

For at imødekomme det økonomisk trængte erhvervsliv besluttede Ikast-Brande Kommune på linje med Region Midtjylland allerede i sidste uge også at fremskynde betalingerne til sine leverandører.

- Det er nu, virksomhederne har brug for pengene, så derfor skal vi naturligvis ikke holde fast i vores normale kreditfrister, siger borgmesteren.

I sidste uge sagde han desuden god for, at kommunens genbrugspladser forbliver åbne for erhvervsaffald.

- Virksomhederne skal ikke også bøvle med at komme af med deres affald. De har vigtigere ting at fokusere på lige nu. Derfor vedtog vi, at lukningen af genbrugspladserne kun gælder for private, siger Ib Lauritsen.

Begge tiltag har fået ros fra Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland.

- Opbakningen med både betaling og åbning af genbrugspladser er vigtig hjælp til erhvervslivet. Det gav for eksempel store problemer for blandt andet mindre håndværksvirksomheder, som ikke kunne komme af med deres byggeaffald. Tak for hjælpen og for en hurtig løsning til gavn for de lokale virksomheder i denne vanskelige situation, siger næstformand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland Niels Hansen i en pressemeddelelse.

Arbejde til håndværkere

Netop hvad angår anlægsaktiviteter, er planerne også uændret i Ikast-Brande Kommune.

- Anlæggene af blandt andet ny skole i Brande og den nye børneinstitution i Engesvang er i fuld gang og følger planerne, siger borgmesteren.

Ifølge Ib Lauritsen udnytter også et par af kommunens folkeskoler tiden ganske konstruktivt.

- Vedligehold af skolerne styres decentralt, og jeg ved positivt, at flere skoler benytter sig af tomme skoler til at foretage planlagte mindre renoverings- og vedligeholdelsesopgaver. Det er fornuftig udnyttelse af tiden og giver samtidig arbejde til håndværkere, siger borgmesteren.