Nyt samarbejde skal sikre tobaksfri unge

Ikast-Brande borgmester Ib Boye Lauritsen vil række ud til ungdomsuddannelserne med blandt andet tilbud om rygestopkurser

7. januar 2021, 11.11

Røgfri skolegang er målet for et nyt partnerskab på tværs af ungdomssudannelser, regionen Midt og kommunerne i det midtjyske. Fælles site for hjemmesider skal skabe fælles inspiration. Foto: Modelfoto

SUNDHED Et helt nyt samarbejde på tværs af de midtjyske kommuner, ungdomsuddannelser, Region Midtjylland og Kræftens Bekæmpelse har set dagens lys. Målet er at skabe røgfrie årgange på ungdomsuddannelserne med udgangspunkt i fælles hjemmesider.

I regi af Sundhedskoordinationsudvalget står samtlige 19 kommuner, Kræftens Bekæmpelse og Region Midtjylland bag partnerskabet.

- I kommunerne hjælper vi borgerne med rygestop for at forebygge sygdom. Vi tilbyder rygestopkurser og laver kampagner i folkeskolens ældste klasser. Nu rækker vi ud til ungdomsuddannelserne også, siger Ib Boye Lauritsen (V), næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget og borgmester i Ikast-Brande.

Det handler om at hjælpe egnens ungdomsuddannelser med at sikre eleverne tobaksfri skoletid.

Hjemmesiderne »Partnerskab for tobaksfri Ungdomsuddannelser« rummer inspiration til røgfri aktiviteter, oplysninger om kommunale rygestop-tilbud og meget andet.

»Partnerskab for tobaksfri Ungdomsuddannelser« arbejder på at sikre, at ingen unge i Region Midtjylland i fremtiden er afhængige af tobak.

Det nye midtjyske partnerskab understøtter det nationale Partnerskab for Røgfri Fremtid, som region, kommuner og Kræftens Bekæmpelse er med i.

- Vi inviterer ungdomsuddannelserne med i partnerskabet, og håber, de er klar til at gøre en indsats for en Røgfri Fremtid. Hjemmesiderne er lavet for at gøre det vigtige arbejde let at være en del af, siger Henrik Fjeldgaard (S), formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland.

Webinar med foredrag og vidensdeling

I foråret 2021 inviterer Partnerskab for tobaksfri Ungdomsuddannelser til et digitalt seminar, et webinar, med foredrag om blandt andet tobaks indvirkning på indlæringsevnen.

- I Kræftens Bekæmpelse arbejder vi for, at ingen børn og unge ryger i 2030. Indsatser på ungdomsuddannelserne er afgørende for, at unge ikke tænder den første cigaret. Derfor er vi glade for, at Region Midtjylland og de 19 kommuner med partnerskabet går aktivt ind i ambitionen om ikke at give tobakken videre til næste generation, siger Malene Herbsleb, Områdechef for Kræftens Bekæmpelse i Midtjylland.

Egnens ungdomsuddannelser vil på webinaret dele ud af deres gode erfaringer med røgfri initiativer fra hverdagen.