Stor søgning af danske elever til ISIB

International School Ikast- Brande giver faglige udfordringer, folkeskolerne ikke altid kan - mener rto elever

Udgivet:31. oktober 2015, 08.15

Læsetid:3 minutter

Astrid Juul Petersen (th) og Sofie Amalie Hedeby Haar. Foto: Linnea Werge

Af Linnea Werge

7 år siden

IKAST Et stigende antal elever fra folkeskolerne i Midtjylland søger ind på den internationale skole - ISIB - på Bøgildvej i Ikast.

Skolen oplever ligesom andre internationale skoler en markant stigning i antallet af danske elever, og det hænger ikke nødvendigvis sammen med den nye folkeskole reform. De unge flytter ofte efter eget valg - og bakket op af forældrene - fordi folkeskolen ikke giver dem faglige udfordringer nok. Og flere forældre får også efterhånden øjnene op for, at det ikke kun er fagligt stof deres børn vil lære på en international skole. Elever på skolen vil nemlig også få et kæmpe kendskab til mange forskellige kulturer, og det er samtidig en social fordel at omgås andre elever fra forskellige steder i verden.

En tidligere elev fra Præstlundskolen i Brande, flyttede dog ikke, fordi hendes forældre skubbede hende mod kulturelle kendskaber. I 2012 deltog hun efter eget valg ved International School's sommerskole, og det var en stor succes.

- Jeg følte mig hjemme på skolen lige fra starten. Alle var søde, både andre deltagere på sommerskolen og lærerne, fortæller Sofie Amalie Hedeby Haar. Efter at have deltaget ved sommerskolen for andet år i streg, følte hun, at det var på tide at forlade Præstlundskolen og fortsætte uddannelsen på ISIB.

- Efterhånden som jeg kom op i de højere klasser på folkeskolen manglede jeg faglig udfordring, og det var derfor jeg endelig besluttede mig for at skifte, siger Sofie.

Det er ikke en ren og skær dans på lyserøde skyer for de danske elever at gå på en multikulturel privatskole. Det er nemlig ikke nemt at gå fra at være en dansk talende elev, til konstant at skulle tale et sprog, man ikke er vokset op med. For Sofie var det den største udfordring.

- Da jeg startede på ISIB, var jeg ikke særligt god til engelsk, også er det jo ikke nemt at være tolv år gammel, lyder det fra nu 15-årige Sofie.

- Der er rigtig mange forskelle fra en folkeskole til den internationale. Her skal vi jo også gå med skoleuniform hver dag, siger hun. Sofie mener dog ikke at uniformen er noget stort problem.

- At gå med skoleuniform er noget, man skal vænne sig til, ligesom det at tale engelsk hele tiden. Men alle er jo alligevel ens, så man er ikke alene om at se lidt små dum ud, siger hun med et smil.

Aldrig for nemt

Det erklærer Astrid Juul Petersen sig enig i.

- Det er jo faktisk meget lækkert ikke at skulle have tøjkrise hver eneste morgen. Vi skal jo bare hoppe i uniformen hver dag, siger hun.

Den tidligere Østre Skole-elev fra Ikast flyttede også for at få nye udfordringer, og det fik hun.

- De første par måneder var det svært at relatere til den store mængde lektier. Men det var jo udfordringerne, jeg kom for, og heldigvis vænnede jeg mig hurtigt til det nye niveau, lyder det fra hende.

Selvom eleverne på ISIB er seriøse omkring deres skolegang, er der også ting de mangler. De har nemlig ikke de samme muligheder for sjov i skoletiden. - Der er virkelig mange regler herude, og det er en stor forskel fra folkeskolerne. Jeg syntes at vi mangler at få noget ansvar tilsvarende vores alder, slutter Astrid, der godt kunne bruge noget af den frihed hendes veninder fra folkeskolen får i klasselokalerne.

.........

Artiklen er lavet af praktikant Linnea Werge, der bor i Ikast og som selv går på den internationale skole. Linnea var i erhvervsprakktik på Ikast Avis i en uge og fik tildelt opgaven at skrive om skolen.

ISIB giver de to, vi har interviewet, gode faglige udfordringer. Foto: Linnea Werge