Belønnet med fortjenstmedalje: 40-årsjubilar sammenlignede sig med »Matador«-Laura

Bibliotekar Kim Kaulbach mente selv, at det næsten var som afsnit 16 af »Matador«, da han mandag formiddag blev fejret

Udgivet:12. september 2023, 11.29

Læsetid:5 minutter

Kim Kaulbach (t.v.) får overrakt Dronningens Fortjenstmedalje af Ikast-Brande Kommunes direktør, Rasmus Byskov. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

IKAST Der var dækket op til den store fortjenstmedalje - og det endda Dronningens Fortjenstmedalje, da Kim Kaulbach mødte på arbejde på biblioteket mandag morgen.

Med den store brunchmenu med både æg, bacon, boller og morgenkager var der lagt op til en hyggelig formiddag, hvor nuværende og tidligere kolleger var inviteret med.

I 40 år har den 65-årige bibliotekar tjent både børn, unge og voksne med sin viden om bøger og specielt musik og film, der har hans store interesse.

Derfor havde lederen af biblioteket, Martin Lundsgaard-Leth, i god tid sendt en indstilling til Hendes Majestæt Dronning Margrethe med et ønske om kunne belønne Kim Kaulbach med den skinnende medalje.

Som Laura

- Det er næsten som »Matador« - I ved: afsnit nummer 16, hvor kokkepigen Laura skal have sin medalje. Det var godt nok ikke dronningens, men alligevel en medalje, sagde en tydeligt stolt bibliotekar.

Han antydede, at det kunne være et udtryk for både dovenskab eller tryghed, at man blev i samme job i så mange år.

- Skal jeg være ærlig, så er det ingen af delene. Kort sagt har det været en fornøjelse at være på et bibliotek i rivende udvikling. Huset har udviklet sig fra et traditionelt bibliotek til et kulturhus for alle med kvalitetstilbud, sagde Kim Kaulbach.

Martin Lundsgaard-Leth mødte Kim Kaulbach første gang i 1982, hvor de havde fælles arbejde på biblioteket i Herning.

I 1995 blev de igen kolleger - bare på biblioteket i Ikast.

Kim Kaulbach (t.v.) får overrakt Dronningens Fortjenstmedalje af Ikast-Brande Kommunes direktør, Rasmus Byskov. Foto: Laila Kempel

- Du er over niveau og vildt interesseret i det, du er interesseret i. Her tænker jeg selvfølgelig først og fremmest på din interesse for musik og specielt film. Du ved noget om det hele og har en nærmest encyklopædisk viden - en paratviden som få, sagde Martin Lundsgaard-Leth og nævnte , at Kim Kaulbachs dramatiske side som amatørskuespiller også er kommet bibliotekets brugere til gode:

- Du har været Fætter Maddike i kælderen, stand-in for H.C.Andersen, selvom jeg synes du - i hvert fald som ung - lignede Chaplin, sagde overbibliotekaren.

Bliv på din post

Han fandt masser af rosende ord og kaldte dagens jubilar for en allround medarbejder og kollega, der altid stod klar til at tage en tørn og udfylde et hul i vagtplanen.

- Derfor bør du blive på den post. Der er brug for »de gamle«. Deres erfaring tæller, og det er en myte, at de ikke er lige så fleksible som yngre medarbejdere. Vi er nogle, der gerne vil have en »tilbagebleven« at snakke gamle dage med. Du er værdsat, sagde Martin Lundsgaard-Leth.

Selvom Kim Kaulbach som ung drømte om at blive skuespiller, var det tydeligt, at han var en smule beklemt ved at være i spotlightet - måske fordi han selv kunne bidrage med flere sjove episoder fra sit daglige virke:

- Jeg er blevet mindet om, at tiden går. Der er kommet borgere, som måske ikke kommer her så tit, og har udbrudt: »Er du her endnu? Det var da hyggeligt.« En anden kom med sin søn, og da han så mig, sagde han til drengen: »Ham der, altså bibliotekaren, smed mig ud mange gange, da jeg var barn.«

- Eller pigen, der sagde til sin mor, da jeg havde hjulpet dem: »Kender du ham manden?« Moren svarede: »Ja, ja - han var her også, da jeg var barn.«

- Tiden løber. Det føles ikke, som det var i går, at jeg cyklede fra Herning til Ikast til en samtale og blev ansat. Jeg cykler ikke længere, men jeg kan da stadig finde herud, sagde Kim Kaulbach og lagde ikke det mindste skjul på, at han føler sig heldig over at have det bedste job.

- Det er rart, når man får lov til at forme sit eget job og kan bruge sin passion til glæde for andre, siger Kim Kaulbach.

Flere af kollegerne valgte også at sende dagens mand i skysovs et par bevingede ord.

Gitte Hjort havde brugt kunstig intelligens til at lave sin tale ved at fodre den med et par stikord.

- Jeg ved, at du faktisk synes, sådan noget kunne være sjovt og interessant. Du kan nemlig godt lide at lege, bare det ikke handler om el-biler, sagde hun.

På 15 sekunder fik hun en tale, som hun ikke kunne have skrevet bedre selv - om blandt andet leverpostejsmadder med brunsviger på toppen og lasagne med agurkesalat.

- Kim er en fantastisk børnebibliotekar med en unik og charmerende personlighed. Kim er skør, tosset og sjov, sagde Gitte Hjort, der også havde flere kolleger til at byde ind med et par ord.

Selv sluttede hun af med at rappe et par vers om en værdsat og jubilerende kollega.

Rap om Kim

Kim han elsker bøger,

Elsker alt, hvad der er skrevet,

På sit bib’lotek han er

Han skal fejre ju-bi-læ-et.

Du’ en knag, siger vi

Du er hjælpsom, siger de

Men alt hvad Kim han ønsker sig

Ja alt hvad han ka’ li

Det er børnebøger, voksenbøger

Alle gamle udlånsbøger

Malebøger, pixibøger

Sjove bøger, fagbøger

Digte og romaner

Fantasy - history

Ja ja, tænker Kim

Bogens verden kan jeg li’

Annette Bach bød også ind og afslørede, at hun - før hun blev ansat - troede, at Kim Kaul­bach var chefen.

- Du overrasker mig fortsat med din kulsorte humor, og hvad du kan finde på at sige: fækaliefarvede bananer, svedige pølser. Du har mange bolde i luften og er nok den af os alle sammen, der har den største berøring med folk uden for biblioteksverdenen, og du har altid mange bolde i luften.

Kim Kaulbach er født i København, men flyttede med sin mor til Jylland som barn. Han uddannede sig i Aalborg, flyttede til Aarhus, men kom i 1980'erne til Herning, hvor han stadig bor sammen med hustruen Susanne.

Med et 40-årsjubilæum og nu også en fortjenstmedalje har Kim Ulf Hovgaard Kaulbach tænkt sig at gøre, som chefen sagde: at blive i sin plads.

- Jeg har i hvert fald ingen planer om at tjekke ud endnu, understreger han.

Kim Kaulbach med Dronnings Fortjenstmedalje. Foto: Laila Kempel