»Samfund« på plads

Cirka 10.000 mursten fra 56 bygninger er blevet omdannet til et stort kunstværk ved Ikast Station - og er samtidig begyndelsen på en ny skulpturpark

Udgivet:04. december 2020, 15.00

Læsetid:2 minutter

24 meter lang og 3 meter høj er skulpturen »Samfund«, som møder de tog­rejsende ved ankomsten til Ikast. Den er opført i genbrugs­mursten, og mønstrene til bogstaverne er forskellige og henviser til lokal industri. Eksempelvis er mønstret i »f« inspireret af en islandsk sweater med rullekrave. Foto: Henrik Ole Jensen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

IKAST-BRANDE Efter lang tids tilløb kunne der fredag eftermiddag holdes officiel indvielse af kunstværket »Samfund«, der gennem syv uger er blevet muret op få meter nord for jernbaneskinnerne ved Ikast Station.

Værket er svært at overse fra togenes vinduer, da de syv murede bogstaver sammenlagt danner en 3 meter høj og 24 meter lang skulptur.

- Det er som en rejse, der skal afsluttes. Det er vemodigt, men også glædeligt, sagde Bente Jensen, kunstnerisk leder af Kunstpakhuset, da hun indledte rækken af taler.

En skulptur med fortællinger

»Samfund« er blevet til i et samarbejde mellem kunstneren Birgitte Ejdrup Kristensen, Kunstpakhuset og Ikast-Brande Kommune. Sidstnævnte har kastet sig ind i at udsmykke grunden som et led i byfornyelsesprojektet Perron 7430.

Birgitte Ejdrup Kristensens værk er derfor første del i det, der engang skal udgøre en ny skulpturpark i området nord for togstationen i Ikast.

- Det er en meget anderledes og vildt spændende skulptur, du som kunstner har skabt, og som vi nu kan hilse velkommen her i vores kommune, sagde formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Helle Mathiasen (V), og fortsatte:

- En skulptur, som ikke bare er voluminøs, utrolig smuk og af håndværksmæssig kvalitet fra den absolut øverste hylde. Men også en skulptur, som er en historiefortælling om den mangfoldighed, vores kommune og vores hovedby består af.

Godt naboskab

Kunstneren selv fortalte om tilblivelsen fra første idé til det færdige produkt - en proces, der har måttet udsættes på grund af corona, men som også har mødt uventet medgang.

Cirka 4500 af de mange mursten kom fra det tidligere rådhus i Brande, der er blevet revet ned for at give plads til en ny skole.

De mange sten ankom på få dage og lå i en stor stak på plænen ved Kunstpakhuset. Siden var der så meget succes med at få lokale borgere til også at komme med deres genbrugsmursten, at kæmpebunken lignede en næsten umulig opgave at håndtere.

Men heldigvis tilbød naboen - virksomheden Icopal - at stille lager og frokoststue til rådighed under arbejdet med rensningen af de mange sten.

Indgraverede numre

At byggematerialet skulle være genbrugssten, var Birgitte Ejdrup Kristensen ikke i tvivl om.

- Til forskel fra nye, maskinfremstillede sten har de genbrugte en anden æstetik. Og så bringer de hilsner med sig fra de bygninger, som de kommer fra, og de er på den måde et produkt af samfundet, sagde Birgitte Ejdrup Kristensen.

Når man kommer tæt på skulpturen »Samfund«, kan man se mursten med indgraverede numre, som hver henviser til en fortælling om netop dén sten, og hvor den er fra. Listen med numre og tilhørende fortællinger finder man inde i Kunstpakhuset.

»Samfund« er skabt af kunstneren Birgitte Ejdrup Kristensen, mens Nikolai Asmussen har muret værket op - i sandhed en murmester - han blev i 2011 kåret til verdens bedste murer i ved VM i skills i London. Foto: Henrik Ole Jensen
På grund af novembervejret var hovedparten af indvielsen af skulpturen »Samfund« rykket ind i Kunstpakhuset. Her ses Bente Jensen, kunstnerisk leder af Kunstpakhuset, da hun indledte rækken af taler. Foto: Henrik Ole Jensen