Julefilm med overraskelse

Anne-Margrethe Andersen fra Røde Kors´ integrations-indsats blev hyldet

Udgivet:14. december 2020, 06.59

Læsetid:3 minutter

- Jeg har nydt hvert et sekund sammen med jer, sagde en rørt Anne-Margrethe Andersen, der nu går på pension efter en enestående frivillig indsats for at integrere de flygtninge, der er kommet til Ikast gennem de seneste år. Foto: Flemming Hansen

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

IKAST Hun havde formentlig ingen anelse om, hvad der senere skulle ske, da hun behørigt corona-påklædt med visir tog plads i Ikast Bio for sammen med nogle af sine mange flygtninge-venner at nyde »Malous Jul«.

Anne-Margrethe Andersen satte sig godt til rette i biografsædet og nikkede til nogle af de mange børn, der havde travlt med at hælde popcorn indenbords, mens man mere eller mindre tålmodigt ventede på, at filmen kunne starte.

Det varede dog længere tid end normalt, men årsagen skyldtes ikke, at biografdirektør Bjarne Raabjerg havde omdannet julefilmen til båndsalat.

I stedet var der hvisken i kulisserne, og baggrunden var, at der var snedige planer om at hylde den 73-årige kvinde, der om nogen har været et fyrtårn, når det gælder frivillighed i Ikast-Brande Kommune. Hun har således i Røde Kors-regi stået i spidsen for integration af de mange flygtningefamilier, der i løbet af den seneste håndfuld år er kommet til Ikast.

En folkesag

For godt fem år siden stod hun i spidsen for et folkemøde i Ikast, hvor det lykkedes hende at sætte fokus på, hvordan man fik integreret den flygtningestrøm, som man i disse år oplevede i hele landet, og således også i Ikast.

Anne-Margrethe Andersen kom til at stå i spidsen for den lokale integration, der med kærlig, men bestemt hånd er faldet vellykket ud.

Det var denne handlingens kvinde, som Røde Kors valgte at hædre sammen med en del af de mennesker, som hun gennem årene har hjulpet sammen med sin mand Poul-Henning Andersen, som hun fornylig mistede.

I biografsalen ventede man fortsat på filmstart, men i stedet greb en af Anne-Margrethe Andersens »kolleger« mikrofonen.

- Da du gik på pension, sagde du, at du ikke bare skulle være pensionist, nej du ville stadig yde noget.

Gennem dit arbejdsliv har du arbejdet for de svage unge mennesker, dem, der skulle have et skub for at komme videre.

Da du blev pensionist, fik vi rigtig mange flygtninge til Ikast, og hvad var mere naturligt for dig end at bruge din tid på at få dem godt integreret i vores by, sagde Gerda Abildgaard.

- Det, du går ind for, er noget, du brænder for, og du har altid forstået at få andre med på dine ideer. Vi er mere end en håndfuld, der skal forsøge at løfte arven fra dig, fortsatte samarbejdspartneren, hvorpå mikrofonen blev rakt videre til en af de flygtninge, som Anne-Margrethe Andersen har været med til at integrere i lokalsamfundet, nemlig Shara, der rettede en dybfølt tak til formanden for integrations-indsatsen, som hun betegnede som en bonusmor og et forbillede.

Jeg holder øje

Inden overrækkelsen af blomsterkurven tog Anne-Margrethe Andersen selv ordet.

- Det her var en fantastisk overrakelse, men jeg har nu ikke tænkt mig at sige farvel endnu. I begyndelsen af januar har jeg noget at vise jer. Jeg vil gerne takke for et berigende selskab med jer gennem årene. Jeg har nydt hvert et sekund, lød det fra en lettere rørt Anne-Margrethe Andersen, der senere røbede, at hun gennem årene har samlet en slags scrapbog, som hun gerne vil vise til de mange, som hun i løbet af perioden har samlet fra fælles oplevelser med udflugter, lær dansk-café og en lang række fælles oplevelser.

Anne-Margrethe-Andersen har solgt sit store hus på Tulstrupvej og flytter nu til Skærring.

- Men jeg vil ofte komme til Ikast for at holde øje med jer, advarede hun.

Og herefter kunne de omkring 50 biografgæster så nyde »Maolus Jul«.

Anne-Margrethe Andersen troede, at hun bare skulle nyde en god julefilm i Ikast Bio med nogle af »sine« familier, men der var en overraskelse på vej. Foto: Flemming Hansen
Smukke ord og blomsterkurv blev overrakt af Gerda Abildgaard og Niels Clausen. Foto: Flemming Hansen