
Lions Club donerer 10.000 kroner til julehjælp
Røde Kors Ikast fik en tidlig julegave til arbejdet med at samle midler til lokale familier
Udgivet:10. december 2022, 13.36
Læsetid:3 minutter
Fra venstre kasserer Peder Bruun fra Lions Club, Elin Nielsen og Margit Lysgaard fra Røde Kors samt past præsident Karl Christensen. og præsident Hartmut Wehmeier fra Lions Club. Foto: Privatfoto
3 måneder siden
DONATION De lokale løver - medlemmer af Lions Club Ikast - havde en lille seddel, men et stort beløb med, da de tirsdag eftermiddag i sidste uge inviterede sig selv på kaffe i Røde Kors’ lokale genbrugsbutik på Strøget i Ikast.
Lions Club Ikast donerede nemlig 10.000 kroner til den lokale julehjælp i Ikast.
- Vi får henvendelser om hjælp til julen, men vi har ikke en organisation, der er gearet til at håndtere det. Derfor vælger vi i stedet at give et kontant beløb til en lokal organisation, der engagerer sig i at dele julehjælp ud, siger præsidenten for Lions Club i Ikast, Hartmut Wehmeier, i forbindelse med overrækkelsen af beløbet.
Røde Kors i Ikast tog med glæde imod den økonomiske håndsrækning.
- Nu kan vi da sove lidt roligere, sagde Margit Lysgaard, der de seneste mange år har stået i spidsen for at hjælpe udsatte børnefamilier op til julen.
- Vi er overbeviste om, at vi får flere ansøgninger i år. Vi har allerede fået de 100 første, som vi i løbet af en uges tid skal have kigget igennem. Vi giver kun til børnefamilier med børn under 18 år. Vi vurderer, at det er der, vi bedst kan gøre en forskel, understregede hun.
Julehjælpen fra Røde Kors fungerer ved, at man i november har kunnet hente et ansøgningsskema, som man udfylder og afleverer i butikken. Ansøgningerne gennemgås og vurderes - også med øje for, hvor mange midler foreningen aktuelt har til rådighed.
I år er Margit Lysgaard ikke i tvivl om, at der vil komme flere ansøgninger - blandt andet fra ukrainske familier, men også fra andre udsatte familier, der er ramt af inflation og høje varme- og elregninger og derfor kan have svært ved at få økonomien til at hænge sammen i en dyr julemåned.
Forventer flere ansøgere i år
- Vi har taget vores forbehold og har en klar forventning om, at der kommer flere, sagde Margit Lysgaard.
Røde Kors uddelte sidste år julehjælp til omkring 100 familier. I år ventes tallet at komme over 100.
Lions Club vil normalt ikke donere penge til andre velgørende organisationer.
- Det er vigtigt for os at vide, at pengene kommer til at gøre en forskel i lokalområdet. Vi arbejder alle helt frivilligt, og derfor er det vigtigt, at vores indsamlede midler ikke bruges til administration og lønninger. Vi har sikret os, at vores donation bruges til julehjælp lokalt, sagde Karl Christensen, der bærer titlen past præsident hos Lions Club.
Julehjælpen fra Røde Kors i Ikast er en kombination af gavekort til Coop-butikker samt lokalt indsamlede gaver fra blandt andet tekstilfabrikker og Lego.
- Vi plejer også at købe biografbilletter og vælger helt bevidst at give billetter til hele familien og håber, at de bliver brugt til en fælles oplevelse, sagde Elin Nielsen.
Ingen kasser til familier
Ud over sit engagement i julehjælpen er hun også en del af Røde Kors’ familienetværk. Her arbejder man hele året med at skabe oplevelser og netværk for udsatte familier.
- Vi pakker ikke længere kasser til de enkelte familier. Det er et stort arbejde med mange enkelthensyn at tage. Med et gavekort kan de købe de madvarer, de kan lide, og vi understreger også, at et gavekort er beregnet til mad og julehygge - ikke til hverken alkohol eller cigaretter, sagde Elin Nielsen.
Erfaringen hos Røde Kors er også, at selvom der formelt er ansøgningsfrist 1. december, kommer der altid flere henvendelser i løbet af december, hvor kommunen også ofte henviser borgere, der har henvendt sig i sidste øjeblik i håb om at få hjælp.
- Vi ved ikke, hvor mange vi får i år. Men forventer, at behovet er steget siden sidste år, sagde Margit Lysgaard, der er glad for den økonomiske håndsrækning, som gør det betydeligt nemmere at gå decembers udfordringer i møde.