
Langt til saltvand: Men der er masser af fiskeoaser i Ikast
Byen uden havn har langt til saltvand - men er tæt på masser af bynære fiske-oaser
Udgivet:02. juni 2023, 12.00
Læsetid:4 minutter
Frank Sjøgreen er en næsten professionel lystfisker, der altid har grej med i bilen, hvis han på sin vej skulle få tid til at kaste snøren i vandet.Foto: Laila Kempel
4 måneder siden
IKAST Der er omkring en times kørsel til havet - noget af det længste man kan komme i Danmark, men alligevel er der masser af lækkert fiskevand omkring Ikast midt på den jyske hede. Også selv om byen er havneløs.
Det understreger en af byens ægte fiskeeksperter Frank Sjøgreen, der i de sidste 30 år har dyrket lystfiskeri, så snart tiden tillader det.
- Om det så bare er en halv time på vej til noget andet, så har jeg altid fiskegrej med i bilen, jeg kan finde frem, siger lystfiskeren, som mange måske kender fra tv programmet »Fangsgaranti«.
Frank Sjøgreen har fisket i så mange år og er så engageret, at han kender selv de mindste vandhuller. I alt fald i og omkring Ikast. Han ved, hvad han kan forvente at få på krogen, hvis han smider snøren ud.
Det er ikke tilfældigt, at han kalder sit program på tv for fangsgaranti.
Fangstgaranti
Utallige excelark fortæller nemlig, hvordan vejr og vind artede sig præcis den dag, hvor fisken bed på. Hvornår på dagen det var, og hvad temperaturen var, da der var bid. Derfor har han ikke bare en ide, men også statistik, der kan hjælpe ham på vej til at sikre fangstgarantien.
Han ved også præcis, hvad de enkelte fiskearter har af livretter, så han kan tilrette krogen med alt fra billige dåsemajs til lækre fiskedelikatesser fra tidligere fangster til de store rovfisk.
Påstanden om fangstgarantien sætter han selv på prøve ved et formiddagsmøde ved en af de to motorvejssøer i det østlige Ikast. I øvrigt fiskerige og dybe søer, der nogen steder er otte meter dybe.
Lidt af en hemmelig og skjult lystfiskerperle, hvor både små skaller og kilotunge gedder trives.
Selv formåede han med tre majskerner fra dåse og et kvarters indsats at bevise sin påstand om fangstgaranti. Der kom fisk på krogen. Godt nok kun en lille farvestrålende skalle med de klareste orange fiskeøjne, som hurtigt blev smidt ud igen efter at være blevet befriet fra den lille fiskekrog på linen.
Midtjysk fiskevand
- I Midtjylland har vi rigtig fint fiskevand. Der kan fiskes i både Storåen, Skjern Å og Karup Å. Der er masser af fisk, og hvis man bevæger sig væk fra, at man kun vil fange bestemte arter, så er der rige muligheder for at få noget på krogen, siger Frank Sjøgreen.
Han har som sagt selv fisket i mange år, og har oplevet en stigende interesse for lystfiskeri, specielt under corona-nedlukningen, hvor behovet for at komme ud i naturen og aktivere specielt de hjemsendte skolebørn fik medlemstallene til at stige.
- Det viser sig, at mange hænger ved og har fundet ud af, hvad lystfiskeri kan. Det handler om naturoplevelser og om at stresse af fra en travl hverdag foran skærmene. Det er en hobby, der fanger både børn og voksne. Har man prøvet at stå og kæmpe med en 150 centimeter lang gedde og mærket adrenalinen pumpe, så er sejrsrusen når den er på land, noget der er værd at skrive hjem om, siger Frank Sjøgreen.
Fisk til aftensmad
De store fisk er dog ikke værd at spise. Det er sporten i at fange dem, det handler om.
- Selvfølgelig fanger jeg også fisk, der kommer på bordet. Jeg elsker at spise fisk. Men det handler lige så meget om at fange dem og ikke mindst finde fidussen til at gøre det, forklarer han og finder et sæt bittesmå kroge frem fra bagagerummet.
- Det er en god ting at vide, hvilket grej man skal bruge for at fange fiskene. Mange bruger for store kroge og for store woblere, der i stedet for at lokke fiskene til, i stedet skræmmer fordi de skaber for meget bevægelse og for meget modstand, forklarer Frank Sjøgreen.
Han fisker for sjov, men også for trofæerne. Han fisker ved søer, ved åer, sejler ud med kuttere og smider snøren i ved Det gule Rev ud for Thyborøn.
- Havne er glimrende fiskesteder, hvor der ikke skal meget til at løfte det klassiske krabbefiskeri til lystfiskeri. Og selvom Ikast ikke har en havn, så er der altså mange glimrende søer og åløb, som kommunen giver fri adgang til, at man kan bruge. Man skal dog blot huske at købe sig et fisketegn, som kræves for at fiske uanset hvor man fisker. Andre steder kræver det yderligere fiskekort for at fiske fra private lodsejers jord.
Et lystfiskertegn koster 40 kroner for en dag - og 185 kroner for et år.


