Mekanikeren fik styr på de tyske gloser

21-årige Jakob Lundager Laursen har brugt tre måneder af sin uddannelse i praktik i Sydtyskland

Udgivet:24. november 2019, 11.45

Læsetid:4 minutter

Jakob Laursen er næsten færdigudlært landbrugsmaskinemekaniker hos AP Auto i Faurholt og var meget begejstret, da chefen Arne Juelsgaards foreslog et tre måneders praktikophold i Tyskland. Foto: Laila Kempel

/ Ritzau /

3 år siden

UDVEKSLING Det er ikke kun handels- og kontorelever, der kan drage nytte af en europæisk udvekslingsaftale. Det kan unge på en erhvervsuddannelse også. En såkaldt PIU-aftale - praktik i udlandet

Det ved 21-årige Jakob Lundager Laursen fra Kjellerup på fornemste vis.

Han har fået styr på sine tyske gloser og ikke mindst de tyske mekaniske udtryk for gearkasse og andre motordele, efter tre måneders ophold i det sydlige Tyskland.

Her har han reparereret John Deere traktorer - helt efter servicebogens forskrifter.

Håndværker

Jakob Lundager Laursen er EUX-elev. Det betyder, at han sideløbende med sin praktiske håndværksuddannelse som landbrugsmaskine-mekaniker også tager en studentereksamen i et forløb på samlet fem år.

Han er i øjeblikket i sidste fase af sin læretid om landbrugsmaskinemekaniker hos AP Auto i Faurholt ved Ikast og allerede ved sin ansættelse blev han af sin chef Arne Juelsgaard spurgt om han kunne være interesseret i at bruge en del af sin praktiktid i udlandet.

Udveksling udvikler

Arne Juelsgaard arbejder i sin fritid en del med udveksling og har »børn« over det meste af verden, som han gerne tager ud og besøger. Unge mennesker, der har været i Danmark og boet hos Arne og hans hustru Britta.

Derfor er han selvfølgelig begejstret for ideen med at rejse ud og blive klogere på sig selv, sin uddannelse og i det hele taget hvordan tingene ser ud, ude i den store verden.

- Der er ikke mange, der ved, at muligheden eksisterer inden for. Men det hele ligger klar i uddannelserne. Det er bare et spørgsmål om at fange det og gå i gang, siger Arne Juelsgaard.

Tyske manualer

For hans lærlinge er det specielt Holland og Tyskland, der er interessant.

- Mange af vores tekniske specifikationer er på tysk, så derfor er det oplagt - og da jeg spurgte om Jakob var interesseret, gik vi i gang med at undersøge mulighederne. Det er jo ikke noget, der koster nogen voldsomt. De unge tager deres løn/SU med sig, og skal ikke have løn hos deres udenlandske arbejdsgiver, så den største udgift er nok mig, der må sluge at undvære en lærling, der er næsten færdig og i princippet kan lave en udlærts arbejde, forklarer Arne Juelsgaard med et let træk på skulderen.

Værtsfamilie

I forhold til Jakobs ophold i Tyskland, så tog de udgangspunkt i en tysk familie, som Arne Juelsgaard kendte fordi datteren havde været i Danmark som udvekslingsstudent gennem organisationen AFS, som Arne Juelsgaard er engageret i. Den tyske familie ville gerne »betale tilbage« have danske Jakob boende i tre måneder.

- Så trak vi en cirkel rundt og undersøgte, hvad der var af muligheder. Jakob ville gerne arbejde med John Deere, og så kiggede vi efter, om det fandtes. Og ja så faldt det hele på plads, siger Arne Juelsgaard.

Jakob Lundager Laursen er netop vendt glad tilbage fra sine oplevelser i Tyskland, der på mange områder adskiller sig meget fra, hvordan hans hverdag former sig i Danmark.

- Mit mål var blandt andet at lære tysk, så derfor var min værtsfamilie og jeg enige om, at vi så vidt muligt skulle tale tysk. Det var jo en af gevinsterne ved at tage afsted, siger Jakob Lundager Laursen, som i sin fritid blev taget med på mange ture og fik vist et godt billede af området han boede i.

Ordnung muss sein

- Det var på mange måder konservativt og »gammeldags« i forhold til Danmark. Det var som at bo i en romersk ruin, da området stadig bærer præg af de historiske levn fra romerrigets aktivitet i området.

På værkstedet var de daglige rutiner også væsentlige anderledes end i Danmark.

Dialogen

- Jeg er vant til at tale med kunderne og i dialog med dem finde ud af at få tingene bragt i orden. Måske ved at lave en anden løsning end blot at skifte det hele ud, som er proceduren i Tyskland. De har en servicebog, hvor det tydeligt fremgår, hvad man skal, men som udgangspunkt skifter man alt ud til nyt. Og kunden accepterer bare - uden at diskutere prisen, som man jo altid vil gøre i Danmark, siger Jakob Lundager Laursen.

Han oplevede også arbejdsfordelingen som meget gammeldags og konservativt. Jeg mødte eller talte aldrig sammen med kunden. Det gik igennem en værkfører, der havde alt dialogen udadtil. Vi andre vare bare på værkstedet, forklarer den snart udlærte landbrugsmaskinemekaniker.

Jakob Lundager Laursen er begejstret for, at han fik præsenteret ideen af sin arbejdsgiver og lige så glad for at have fået oplevelsen. Han har beholdt kontakte med sin tyske familie og sine tyske kolleger og vil fremadrettet også gøre sit til, at fremtidige lærlinge, men også erhvervsskolerne bør være mere opmærksom på den unikke mulighed.

Jakob Laursen, siddende på traktoren, blev godt modtaget af sine kolleger på et John Deere traktorværksted i Tyskland og har bevaret kontakten til både kolleger og sin værtsfamilie. Foto: Privatfoto