Masseaflivningen af mink knuser også følgeindustrien: - Det her rammer os som en atombombe

Jasopels i Bording lever af at sælge udstyr til minkavlere, så ordren om aflivning af alle danske mink truer firmaet på eksistensen

12. november 2020, 08.29

Jasopels A/S er en af verdens største leverandører af udstyr til minkavlere. Regeringens beslutning om at aflive alle danske mink betyder derfor, at Jasopels har mistet sit eksistensgrundlag. Her ses administrerende direktør Casper Spanner ved en del af det store varelager til en værdi på over 100 millioner kroner, som med et pennestrøg er blevet gjort værdiløst. Foto: Tom Laursen

BORDING - Det her er en katastrofe for os. Vi er færdige. Det er slut.

Casper Spanner, administrerende direktør i Jasopels A/S på Fabriksvej i Bording, sukker dybt.

Regeringens beslutning om, at alle danske mink skal aflives af frygt for coronavirus-mutation, er et knockout-slag mod eksistensgrundlaget for Jasopels.

Firmaet har siden 1997 udviklet sig til en af verdens førende leverandører af udstyr til minkproduktion.

- Det her rammer os i hovedet som en atombombe eller en meteor, lyder det fra Casper Spanner.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Jasopels ikke bare kan sadle om og satse mere på markeder i udlandet, er svaret ikke opløftende.

- På mange områder bliver Danmark betragtet som foregangsland. Danmark er i forvejen verdens førende inden for minkbranchen, så jeg er bange for, at andre lande også vil lukke ned, siger Casper Spanner.

100 millioner kroner er tabt

Ifølge Fødevarestyrelsen er der registreret 1137 minkbesætninger i Danmark, hvor nu cirka 12 millioner mink skal slås ihjel.

Minkavlerne får i skrivende stund ikke lov til at beholde enkelte dyr, så avlen kan fortsætte igen på et senere tidspunkt.

- Det er dødsstødet til avlerbranchen og til os i følgebranchen. Når avlerne ikke er der, er vi der heller ikke. Vi kan ikke bare sælge vores udstyr til andre erhverv. Vores produkter er specialfremstillet til minkbranchen, siger Casper Spanner og tilføjer:

- Vi har et varelager til en værdi på omkring 100 millioner kroner, som er dedikeret til denne branche. Det er usælgeligt. Det er lige til skrothandleren nu.

Skal alle måger så skydes?

Regeringens beslutning om at slå alle minkbesætninger ned, forstår direktøren ikke det logiske i.

- Nu har politikerne selv talt om, at måger flyver rundt med samme virusmutation i sig. Hvad hjælper det så, at man slår mink ihjel, når man ikke også sender jægere ud for at skyde alle mågerne? Det eneste, man får ud af det her, er at lukke et helt erhverv og fjerne en stor eksportindtægt til Danmark, siger Casper Spanner med henvisning til de fem milliarder kroner, branchen sidste år hentede hjem fra udlandet.

- Det her er ikke gennemtænkt fra politisk side. Man tror, der kun er 1137 minkavlere, som det går ud over. Men det rammer også en stor følgebranche. Vi bliver ramt, og det gør mange andre erhverv også. Eksempelvis fiskerne, for når de kommer i land, tager de på auktion med dagens fangst, og det som ikke kan sælges til forbrugerne, ender som foder til mink. Nu skal det bare smides ud, forklarer Casper Spanner.

Nødråb om økonomisk hjælp

Jasopels har som mange andre brancher måttet drosle ned, mens den globale pandemi raser.

- I velmagtstiderne før corona var vi omkring 300 medarbejdere inklusive ansatte på udstyrsfabrikken i Polen. Her under corona er vi nede på 40 i alt, hvoraf de 17 er i Bording. Snart er vi nul, siger Casper Spanner og sukker dybt.

Muligvis kan han undgå at udskrive fyresedler, hvis der kommer en solid økonomisk redningshjælp fra staten.

Dén hjælp skal helst kunne dække flere års udgifter, for selv hvis politikerne skifter mening og lader minkavlerne beholde nogle dyr i karantæne, så branchen senere kan begynde forfra, ser det ikke lyst ud for producenten i Bording.

- Der er 1137 minkavlere, som har vores produkter. En del avlere vil helt sikkert gå konkurs og sende vores produkter ud på verdensmarkedet til en pris på nærmest nul kroner. Så de næste par år har vi ikke noget marked. Vi er færdige, hvis vi ikke får noget hjælp hurtigt. Jeg håber, regeringen vil gå ind og se på ordentlig støtte til følgebranchen, siger Casper Spanner.

Siden 1997 har Jasopels udviklet og forfinet sine produkter, så firmaet i dag er blandt verdens førende i branchen. - Alene sidste år investerede vi 1.148.000 kroner i nye patenter. Men nu ser det hele ud til at være spildt arbejde, siger administrerende direktør Casper Spanner. Foto: Tom Laursen
Flaget gik på halvt efter Jasopels modtog beskeden om, at alle 1137 minkbesætninger i Danmark skal have aflivet deres dyr. Det er cirka 12 millioner mink, som nu skal slås ihjel. Direktøren i Bording håber til det sidste på en form for økonomisk redningsplanke fra regeringen, så der er en teoretisk mulighed for, at virksomheden kan overleve. Foto: Tom Laursen