Soldat idømt fire års fængsel for at tage granater med hjem

En 32-årig mand tog flere granater og detonatorer med hjem fra Forsvaret. Han er nu idømt fire års fængsel.

Udgivet:07. december 2022, 16.43

Læsetid:2 minutter

Retten i Esbjerg har onsdag idømt en 32-årig mand fire års fængsel for at tage granater og detonatorer med hjem fra Forsvaret. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

2 måneder siden

ESBJERG Det koster en 32-årig mand fire års fængsel, at han tog granater og detonatorer fra Forsvarets skydeterræn på Bornholm med hjem til sig selv.

Retten i Esbjerg har onsdag fundet ham skyldig i overtrædelse af straffelovens paragraf 192a, der handler om besiddelse af eksplosivstoffer og skydevåben under særligt skærpende omstændigheder.

Den paragraf straffes med minimum to års fængsel.

- Typen af sprængstof gør, at det i sig selv er besiddelse i særligt skærpende omstændigheder, siger anklager Christina Barnow fra Forsvarsministeriets Auditørkorps.

Carsten Haislund Lydeking tog sprængstofferne i 2015 i forbindelse med en skydeperiode på Raghammer Skydeterræn på Bornholm.

I 2017 tog han granaterne med til sit hjem i København og i 2020 videre til Oksbøl Kaserne, hvor han opbevarede dem på sit kontor, indtil de blev fundet i juni i år.

Den 32-årige havde to brisantgranater, fire håndgranater, fire tændsatser/detonatorer til håndgranater og 500 gram formbart sprængstof.

Ifølge anklageren har det betydning, at den 32-årige også havde detonatorer.

- Så er der risiko for, at det kunne gå af utilsigtet, siger Christina Barnow.

- Hvis en detonator bliver klemt, risikerer den at detonere, og den tager det andet med. Hvis det brænder, detonerer en detonator også. En håndgranat, der bare brænder, detonerer ikke.

I sagen er det en skærpende omstændighed, at han har besiddet sprængstofferne på et sted, hvor mennesker færdes eller opholder sig.

Ifølge anklageren forklarede den 32-årige, at han havde glemt at få det afleveret efter en skydeperiode og ikke syntes, at han kunne komme af med det.

Foruden forholdet om granaterne, som faldt ind under straffelovens paragraf 192a, er han dømt for flere forhold om overtrædelse af den militære straffelov.

Det drejer sig blandt andet om at have været i besiddelser af patroner på sit kontor på kasernen i Oksbøl i strid med reglerne om opbevaring.

Den dømte tog forbehold for at anke til landsretten.

/ritzau/