FCM-boss om ny træner: Bo får det bedste ud af sine hold

Bo Henriksen får altid sine hold til at overpræstere, og det skal han også i FC Midtjylland, der vil gå efter guld, pokaltitel og Europa hvert eneste år, siger klubbens direktør, Claus Steinlein

31. maj 2021, 13.31

FCM-direktør Claus Steinlein (t.h.) stråler af overskud og tilfredshed, mens han præsenterer klubbens nye cheftræner, Bo Henriksen (i.m.). Foto: Henrik Ole Jensen

FODBOLD Hvis nogle ser en kontrast imellem Bo Henriksens stil som fodboldtræner og FC Midtjylland, er klubbens direktør, Claus Steinlein, lodret uenig.

Han ser en stribe ligheder mellem FC Midtjylland og klubbens værdier på den ene side og den karismatiske fodboldtræner på den anden.

Det forklarede Claus Steinlein, da han og FC Midtjylland præsenterede sin nye cheftræner, Bo Henriksen, på et velbesøgt pressemøde i Europa Loungen på MCH Arena.

- Vi synes, at Bo og Midtjylland er det perfekte match. Jeg ser et tæt værdifælleskab mellem Bo og os. Bo tror på det bedste i mennesker. Han er god til at få det maksimale ud af de spillere, han arbejder med. Han er en fantastisk motivator og en utrolig vindervilje. Det passer godt med det, vi tror på som klub. Vi tror på, at hvis mennesker har det godt, så kommer systemet bagefter, siger Claus Steinlein.

FCM har indgået en treårig kontrakt med den 46-årige fynbo.

Står for power og energi

Bo Henriksen var i sine seks år som cheftræner i AC Horsens netop kendt for sin stærke mandskabsbehandling og enorme energi. Spillestilen blev til gengæld kritiseret for at være præget af dødbolde, dueller og fysisk styrke.

Men heller ikke det står nødvendigvis i et modsætningsforhold til topklubben FCM.

- Bo står for power og energi, og det passer godt til os. Den måde, Frank (Onyeka, red.) hentede bolden ude ved sidelinjen før vores mål til 1-0 mod AGF (i sidste spillerunde, red.), er noget, der gerne må kendetegne indstillingen hos vores spillere, siger Claus Steinlein.

FCM-direktøren har kendt sin nye træner i årevis og har respekteret ham længe.

- Vi har tit forhandlet om spillere med Bo, da han var i Horsens med Bubacarr Sanneh som den største succes for os. Vi har haft mange fede samtaler, og han har altid været ærlig og direkte, fremhæver FCM-direktøren.

Snu Henriksen slog FCM

Men det største argument for at vælge Bo Henriksen er og bliver hans evne til at få det bedste ud af folk og dermed sine fodboldhold.

- Bo var med til at rykke Brønshøj op i 1. division, og han var med til at løfte Horsens op i Superligaen og endda i mesterskabsspillet undervejs. Han har altid spillet en række op. Og det gør jo det samme, vi gør, når vi spiller i Europa.

- Han er sindssygt dygtig til at få det optimale ud af sit materiale. Få mest muligt ud af mennesker, og det er det, det handler om, siger Claus Steinlein.

Et eksempel på, hvordan Bo Henriksen får meget ud af sine spillere, mærkede FC Midtjylland selv. For præcist ét år siden - 1. juni 2020 - tog FC Midtjylland imod AC Horsens i den første kamp efter corona-nedlukningen.

- Vi havde stort drive-in-arrangement uden for og skulle kickstarte vores guldjagt i de rammer, og så kom Bo med et hold, der ikke havde trænet i flere måneder, for det havde de ikke råd til (Horsens valgte at tage imod lønkompensation og have sine spillere hjemsendt i perioden, red.). Vi havde trænet hver eneste dag. Og så kom Bo og punkterede festen. Det gjorde du (Steinlein retter sig mod sin nye cheftræner, red.) ved at være superklog taktisk. Du lavede de der små kneb, der gjorde, at I stod bedre på banen end vores hold. For du er taktisk snu, og du er vanvittigt dygtig til at få det bedste ud af dine spillere, siger FCM-direktøren.

Afgav tilbuddet i torsdags

Processen har på en og samme tid været både lang og kort, forklarer han. For kontakten til Bo Henriksen trækker lange spor. Men den konkrete del er sket på få dage.

- Jeg har længe tænkt på Bo som en mulighed. Han har stået på en skyggeliste, fortæller Claus Steinlein.

- Da Priske forlængede hen over vinteren, havde vi en god snak og vidste, at han gerne ville af sted, og vi kunne høre på vandrørene om interessen løbende.

- På det tidspunkt stod det rimelig klart, at det skulle være Bo, når det var. Vi vidste selvfølgelig ikke, om det ville blive til sommer, til vinter, om halvandet år eller senere.

- Der er jeg jo sådan indrettet, at jeg ringer til ham (Bo Henriksen, red.) lidt oftere og siger, at han gør det godt på tv, at jeg synes, han er stærk - og holder ham motiveret, beskriver Claus Steinlein og skraldgriner.

I de seneste uger tog interessen fra Royal Antwerp FC til, og i sidste uge blev det alvor.

- Priske tog derned i torsdags og skulle til samtale fredag. Der ringede jeg til Bo og sagde: »Nu nærmer det sig«. Der var han heldigvis klar på at sige ja, fortæller FCM-direktøren.

Han understreger, at klubben meget gerne ville have beholdt Brian Priske, så hele dialogen med Henriksen var kun relevant i forhold til den dag, hvor Priske ville drage videre.

Ingen defensiv træner

At Bo Henriksen i Horsens var kendt for simple dyder i sin spillestil, tillæger FCM-direktøren ikke den store vægt.

Det bliver naturligt anderledes, når man har andre typer spillere på sit hold.

- Da vi spillede nede i Atalanta (Champions League-kamp 1. december 2020, red.), gik vi også over til tre centrale forsvarere og måtte indordne os. Der var mange - i hvert fald Atalantas træner - der mente, at vi spillede en lille smule »pindsvinefodbold« og var defensive. Men det var nødvendigt for os, ellers tror jeg, at vi var blevet skilt ad. Det er det samme, når Bo har mødt de store klubber med Horsens med sit budget dernede. Jeg synes også, at han har forsøgt at spille fodbold mod andre hold. Så det handler egentlig bare om at gøre det, der er nødvendigt for at få resultatet på dagen, og det skal han jo også gøre i Midtjylland.

- For mig at se er der nogen, der lægger for stor vægt på, om man kommer fra mindre klubber eller større klubber. Om man har spillet offensivt eller defensivt. Jeg lægger mere vægt på, hvor flotte resultater han har skabt. I Brønshøj spillede han fast i 1. division med et 2. divisionsbudget. Han har overperformet med Horsens og holdt dem i Superligaen med et 1. divisionsbudget. Han var endda i slutspillet. Han har altid fået meget ud af de mennesker, han arbejder med. Hvorfor skulle han ikke kunne det i Midtjylland, spørger Claus Steinlein retorisk.

Pissegod til mennesker

I FCM kommer Bo Henriksen til at indgå i et større trænerteam. Der er aktuelt ni trænere og specialister i staben. Dertil kommer holdledere, læge, fysioterapeuter og lignende.

- Vores største styrke er jo sammenhold og fællesskab. Vi er jo kommet langt som virksomhed i de seneste år. Og det er vi kommet ved at gøre tingene sammen. Der er ingen, der kan det hele. Kristian Bak (assistenttræner, red.) kan noget, »Duncan« (assistenttræner, red.) kan noget andet, Søren Bjerg (chefanalytiker, red.) noget tredje. Jeg kan heller ikke alt. Det er derfor, jeg har en assistent, der kan hjælpe mig med at stave alting rigtigt i emails.

- Men da Svend Graversen, Rasmus Ankersen og jeg sad og analyserede, hvad en kommende cheftræner skal kunne hos os, så var det vigtigste, at han skal kunne samle og motivere og få det bedste ud af alle folk - både i spillertruppen og i trænerstaben - og det er vi sikre på, at han kan. Bo er pissegod til mennesker, fastslår Claus Steinlein.

Første træningspas for den nye cheftræner bliver torsdag 17. juni, når FCM-spillerne vender tilbage fra ferien og begynder opstarten til den nye sæson.

Bo Henriksen

Født 7. februar 1975 (46 år)

Spillerkarriere:

OB 1994-1997

Herfølge 1998-2002

- Frem (lejemål) 2001

- Kidderminster, England (lejemål) 2001-2002

Kidderminster, England 2002-2004

Bristol Rovers, England 2004

Køge Boldklub 2004-2005

Valur Reykjavik, Island 2005

Fram Reykjavik, Island 2005

Victory Sports Club, Maldiverne 2005-2006

ÍB Vestmannaeyja 2006

Brønshøj Boldklub 2007-2009

Trænerkarriere:

Brønshøj Boldklub 2007-2014

AC Horsens 2014-2020