Ni tons kogebøger på vej til Ikast

Lækre opskrifter og spændende historier fra Morten Kok Thomsen, Noli på vej fra trykkeriet

Udgivet:19. november 2019, 13.45

Læsetid:3 minutter

Morten Kok Thomsen har et prøvetryk af sin 3.2 kilo tunge kogebog, som han glæder sig til at præsentere ved en reception på fredag på restaurant Noli i Ikast. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

4 år siden

BOGUDGIVELSE En diger og tung sag er på vej fra trykkeriet til Ikast. Byens lokale kok, Morten Thomsen fra Noli har udover at røre godt og grundig i sine kødgryder, også haft travlt med et helt andet og anderledes projekt.

Han har nemlig kreeret sin helt personlige kogebog, hvor der udover gode og grundige opskrifter også er fyldt med alle de gode historier, der hænger sammen med Morten Kok's måde at tænke madlavning på.

- Jeg har i mange år haft en ide og en drøm om, at mine medarbejdere og specielt de nye kunne få udleveret vores opskrifter i et slags opskriftsværk, som de kunne tage med hjem. Og det er så det, der har udviklet sig en smule, siger Morten Kok Thomsen, der har allieret sig med Anne Bente Volf som tekstforfatter, Bente Lynderup som grafiker og Erling Jørgensen som fotografen bag de mange flotte illustrationer i bogen.

- Vi taler om en Coffetablebook, der skal sætte gang i en samtale. Udover opskrifterne er der historier og billeder om alt det, der går forud for den mad, vi sætter på bordet i vores restaurant, fortæller Morten Kok Thomsen og bladrer flittigt i der prøvetryk af bogen, der om lidt lander på paller i Ikast.

- Og ja så er det typisk for mig, at det ikke skal være helt almindeligt. Skal det være, skal det være ordentlig. Og det er blevet lidt vild, erkender Ikast-kokken.

Den 3,2 kilo tunge bog fortæller historier om eksempelvis Restaurant Noli's fiskeleverandør i Lemvig,- om tankerne bag ølbryggeri, kødkvæg, og grøntsager og mange af de andre samarbejdspartnere, som Morten Kok har i forhold til levering af råvarer.

Opskrifterne er enkelte og nemme at gå til og i ægte Morten Kok ånd så er alle retterne, der er brugt til fotografering blevet spist af personale og andre deltagere i det ambitiøse projekt.

Til opskrifterne er der også knyttet en lang række gode råd om syltelage og kolde saucer, mayonaise, der hurtigt kan blive til både remoulae og mayo-ijon.

Morten Kok Thomsen har nemlig også en erklæret holdning til økologi, bæredygtighed og ikke mindst madspil.

- Mange køber jo bare ind til den ene ret, de skal have til aftensmad. I stedet kunne man jo købe en hel kylling, skøre brystet ud og stege det denne ene dag, bruge skroget til at koge suppe på og bruge resten af kyllingen til en omgang tarteletter. Det handler om at tænke langsigtet og planlægge. Og når du alligevel er i gang med at lave syltelage til de agurker, der skal serveres til kyllingen, så kan man lave lidt ekstra og have stående til når der skal syltes andre grøntsager i en håndevending, siger Morten Kok Thomsen, som i øvrigt lige har investeret i sin egen skov, hvor han har planer om at etablere sin egen lille frugtplantage med brombær, hindbær, spiselige kastajner, enebær, nøddetræer.

- Og så har jeg allerede tjekket, at der er masser af citronmyrer, hvis det er noget vi får lyst til at bringe ind i køkkenet, siger han og smiler i forventingen om, at hans nye bog vil blive godt modtaget ved den officielle reception på fredag på i Restauranten på Østergade i Ikast.

Morten Kok har finpudset den gamle klassiker: Æblekagen. Opskriften findes i den nye kogebog, hvor der er opskrifter på både mandelmakronen og den krystaliserede hvide chokolade, der drysses på den piskede fløde. Foto: Laila Kempel