Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Republikaneren Bob Dole, der uden held tre gange forsøgte at blive præsident i USA, er død. Han blev 98 år.

5. december 2021, 17.29

Bob Dole (til venstre) sammen med den tidligere amerikanske præsident George Bush og tidligere førstedame Barbara Bush i 2004 (Arkivfoto).

WASHINGTON Den mangeårige senator og krigshelt Bob Dole, der blandt andet stillede op mod Bill Clinton ved præsidentvalget i 1996, er død.

Det oplyser hans familie og Elizabeth Dole-fonden søndag i to forskellige udtalelser ifølge det amerikanske medie NBC News.

- Det er med tungt hjerte, at vi meddeler, at senator Robert Joseph Dole døde tidligt i morges, mens han sov. Ved sin sød - som 98-årig - havde han tjent USA trofast i 79 år, skriver Elizabeth Dole-fonden på Twitter.

Fonden, der er opkaldt efter Bob Doles hustru, er en støttefond for "skjulte helte" - personer, der hjælper amerikanske veteraner.

Dole meddelte i februar, at han havde fået konstateret lungekræft.

Bob Dole var igennem årtier en markant skikkelse hos Det Republikanske Parti og en indflydelsesrig politiker i Kongressen i Washington. Han nåede dog aldrig sin ultimative drøm om at blive USA's præsident.

Han blev født i Russell i Kansas og startede efter gymnasiet, hvor han blev kendt som en habil basketballspiller, på jurastudiet på Kansas University.

Studierne blev dog afbrudt af Anden Verdenskrig, hvor Dole i 1945 blev alvorligt såret, da han blev ramt af skud i Italien. Han blev midlertidigt lam fra halsen og ned, men fik efterfølgende førligheden tilbage.

I 1960 trådte han ind på den politiske scene, da han blev valgt til Repræsentanternes Hus i Washington. Her sad han, indtil han i 1968 blev valgt til Senatet. Doles ambitioner rakte dog videre.

Både i 1980 og 1988 forsøgte han at blive republikanernes præsidentkandidat, men tabte væddeløbet til henholdsvis Ronald Reagan og George H.W. Bush.

I 1996 lykkedes det endelig at blive præsidentkandidat. Dole var dog konstant bagud i meningsmålingerne i forhold til den siddende præsident, Bill Clinton, der også endte med at sikre sig endnu en periode på posten.

/ritzau/