To Ikast-firmaer bidrager til værnemidler

På rekordtid har danske tekstilvirksomheder - blandt dem Thygesen & Birk Fabrics og Spectre - i fællesskab sikret danske forsyninger af engangskitler

Udgivet:19. maj 2020, 19.30

Læsetid:2 minutter

Thygesen & Birk Fabrics er sammen med en anden Ikast-virksomhed, Spectre, del af et nyt dansk tekstilsamarbejde, som sikrer, at der under coronakrisen produceres 80.000 engangskitler om ugen. Foto: Henrik Ole Jensen

Tobias Tange Jepsen
Erhvervsredaktør| toj@herningfolkeblad.dk

3 år siden

VÆRNEMIDLER I fællesskab lancerer danske mode- og beklædningsvirksomheder med et vigtigt bidrag i sundhedspersonalets kamp mod coronavirus. De to Ikast-firmaer Thygesen & Birk Fabrics og Sepctre har i samarbejde med Fibertex Personal Care i Aalborg og Nybo Workwear i Viborg, sikret, at der produceres 80.000 engangskitler om ugen.

Den danskejede produktion af engangskitler, kom i stand, da manglen på værnemidler fik Region Hovedstaden til at kontakte brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T) med henblik på at etablere en danskejet forsyning af værnemidler.

- Når der kommer sådan en henvendelse, gør vi naturligvis alt, vi kan, for at hjælpe. Heldigvis har vi i Danmark flere specialiserede virksomheder, og derfor tog det ikke lang tid at få skabt kontakten. Jeg er stolt over, at når man ringer til folk og siger »vi er i problemer«, er der ingen betænkningstid overhovedet. Folk er bare klar på at hjælpe og udvise samfundssind, siger Thomas Klausen, administrerende direktør i DM&T.

Direktøren oplyser samtidig, at man kan med lidt forberedelsestid kan forhøje kapaciteten yderligere.

- Jeg tror, hvis vi får lidt tid, kan vi fordoble det. Det kræver, at vi skal have flere virksomheder i gang, men flere har også allerede vist interesse for det, siger Thomas Klausen.

Velvilje fra virksomheder

Lars Dahl Allerup er til daglig chef for Innovative Indkøb & Strategiske Partnerskaber i Region Hovedstaden og har under coronakrisen påtaget sig opgaven med at sikre national produktion af blandt andet værnemidler sammen med National Operativ Stab og Dansk Industri. Region Hovedstaden har mange års erfaring med Offentligt-Private Innovationspartnerskaber, men Lars Dahl Allerup er særligt imponeret over, at så mange virksomheder har været lynhurtige til at omstille produktionen og nu er med til at løse en konkret udfordring i sundhedssektoren.

- Særligt fra tekstilvirksomhederne og DM&T har der været velvilje og stærkt samarbejde hele vejen rundt. Det er ret utroligt, hvor smidigt erhvervslivet og det offentlige Danmark kan samarbejde, når vi skal, og de erfaringer skal vi huske på når støvet har lagt sig, siger Lars Dahl Allerup.

Nybo Workwear og Spectre sørger for, at kitlerne bliver syet på deres respektive fabrikker, mens Thygesen og Birk Fabrics leverer den såkaldte rib, der sikrer, at kitlerne slutter tæt