Gourmet-rally, byporte og juleskov. Bording Lokalråd sprudler af idéer

Listen med idéer og praktiske gøremål for Bording Lokalråd har vokset sig stor gennem et år med corona

Udgivet:04. juni 2021, 14.44

Læsetid:3 minutter

Når corona og det danske sommervejr ikke sætter begrænsninger, bliver den nye plads Mødestedet ofte benyttet af større eller mindre grupper. Men om vinteren ligger pladsen for det meste øde hen. Det vil Bording Lokalråd gerne ændre på. Det kan eksempelvis ske ved at etablere en midlertidig skov af juletræer. Foto: Flemming Hansen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

UDVIKLING Efter en ufrivillig coronapause har Bording Lokalråd endelig kunnet holde sit årsmøde.

Her var der genvalg til alle opstillede i bestyrelsen, og så var det tid til at gøre status på afsluttede, aktuelle og snarlige projekter i byen. Det gælder både aktiviteter, hvor lokalrådet har sat sine tydelige fingeraftryk, og aktiviteter, som rådet har begrænset eller ingen indflydelse på.

Og så blev der naturligvis kigget fremad.

- Vi har en hel række ting, som vi ikke har kunnet sætte i gang på grund af corona, men som helt klart er på bedding, siger Evald Asp og kommer med et par konkrete eksempler:

- Vi har en idé om en slags byporte i form af flagstandere, der er en mellemting mellem flag og vimpler, og må hænge oppe hele året. Det er samme slags, som er lavet i Bording Kirkeby, fortæller Evald Asp og oplyser, at den foreløbige plan handler om byporte ved Østervang, Søndergade, Bakken og Klochsvej.

- Byportene skal i givet fald laves i samarbejde med Bording Erhvervsforening, som vi har et møde med snart, siger Evald Asp.

Juletræer på Mødestedet

Midt i byen finder man Mødestedet, der blev skabt som led i byfornyelsen. Når corona og det danske sommervejr tillader det, bliver pladsen ofte brugt. Men om vinteren er der alt for stille, og det vil Bording Lokalråd ændre på.

- Vi har tænkt på at lave en lille skov af juletræer; måske bare der, hvor vandspejlet er - måske mere. Det finder vi ud af. Der findes jo omkring 10 producenter af juletræer i nærområdet, så tanken er, at de måske kan overtales til at stille nogle træer op, mod at de så får lov til at have et skilt, der viser vej til dem, siger Evald Asp.

Vin, mad og forskønnelse

Lokalrådet arbejder også med et andet projekt, som dog kun er på tegnebrættet.

- Vi kalder det gourmet-rally. Idéen er taget fra Silkeborg, hvor hotellet Gl. Skovridergaard har nogle gåture, hvor deltagerne undervejs standser op ved forskellige poster og nyder noget mad. Hvis vi nu kan få nogle af de lokale vinhandlere og madproducenter her i byen til at deltage, kan vi lave noget tilsvarende. Men det er så nyt, at vi ikke har spurgt dem endnu, siger Evald Asp.

Blandt de lidt tungere opgaver på programmet er en slags mini-byfornyelse.

- De fleste steder i byen ser man flotte og velholdte huse og haver. Men der er enkelte steder med nedslidte bygninger og andre ting, som trænger til en forskønnelse. Problemet ses særligt i de ældre dele af byen, og vi vil arbejde på at finde ud af, hvad vi kan gøre for at ændre det, siger Evald Asp.

Ekstra sti helt ind til byen

Gennem 40 år har forskellige aktører arbejdet på at give de bløde trafikanter en sikker forbindelse mellem kirkebyen og stationsbyen.

Med skabelse af foreningen »Multistilauget - Bording Sogn« og det arbejde, som foreningen har gjort for at skaffe finansiering, er realiseringen rykket et stort skridt nærmere.

Projektet handler om en såkaldt multisti, der minder om en cykelsti, men som også indeholder et bevægelses- og aktivitetsspor på og omkring stien, der giver mulighed for motion, bevægelse og fysisk udfoldelse, så alle aldersgrupper og foreningslivet vil kunne forenes på og omkring stien.

- Vi tror på, at det vil lykkes at skabe stien, men de arbejder med et forløb, som vil gå fra byskilt til byskilt, og derfor vil vi i Bording Lokalråd arbejde for at skabe det sidste stykke sti fra Agervænget og hen til hallen, siger Evald Asp og fortsætter:

- Byrådet har afsat 1,5 million kroner til projekter i de fire byer Nørre Snede, Engesvang, Ejstrupholm og Bording. Vi har søgt 300.000 kroner til forlængelsen af stien på den betingelse, at vi selv skaffer et tilsvarende beløb. Så det vil vi arbejde på at gøre, siger Evald Asp og tilføjer:

- Vi skal også ud at tale med alle de foreninger og klubber, der holder til i og omkring hallen, så de kan komme med idéer til aktivitetsmuligheder langs stien.